Vozniki so premalo pozorni na prevoz psov

Štirinožni kosmatinci morajo med vožnjo imeti dovolj prostora in se ne smejo premikati po avtomobilu //

Za marsikoga so psi skoraj polnopravni družinski člani. A medtem ko si večina ljudi ne predstavlja, da otroci med vožnjo ne bi bili privezani z varnostnimi pasovi, to ne velja za njihove hišne ljubljenčke. Nova raziskava, ki so jo naročili pri Fordu, je pokazala, da 32 odstotkov voznikov, ki so hkrati lastniki psa, svojih štirinožnih kosmatih sopotnikov v vozilu ne pripne oziroma zavaruje. To je sicer z zakonom predpisano v številnih državah, saj velja, da je le tako možno zagotoviti varno vožnjo tako živali kot tudi voznika, sopotnikov in drugih udeležencev v prometu. V anketi, ki jo je v novembru 2018 v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji izvedla agencija onepoll.com, je sodelovalo 5000 voznikov, ki so lastniki psov.

“Če imate hišnega ljubljenčka, naj bo njegov ali njen varen prevoz enako pomemben kot pri drugih družinskih članih,” meni strokovnjak za šolanje psov Graeme Hall, znan tudi kot ‘The Dogfather’ (pasji oče). “Moja psička Lily vedno potuje v kletki v prtljažniku. Ima dovolj prostora, da se lahko udobno namesti in vsi smo varni.To je zagotovo najboljša rešitev.”

Med lastniki psov, ki so v anketi odgovorili, da psa med vožnjo ne zavarujejo, jih je 32 odstotkov kot vzrok navedlo, da pes tega ne mara, 31 odstotkov jih je zatrdilo, da to ni potrebno na kratkih vožnjah, 14 odstotkov pa v avtu nima prostora za pasjo transportno kletko.Več kot vsak četrti od lastnikov, ki psa med vožnjo ne zavarujejo, je priznal, da pes med vožnjo glavo moli skozi okno. Nekaterim se je celo zgodilo, da je pes skočil skozi okno in se pri tem poškodoval ali celo poginil. Ker so ljubljenčki zmotili njihovo pozornost, je bilo nekaj lastnikov bilo udeleženih v prometni nezgodi, so pa psi tudi nehote vklopili smernike, ovirali pregled naprej ali ugriznili sopotnike. Če ni zagotovljen varen prevoz živali, lahko zavarovalnice zavrnejo plačilo škodnih zahtevkov, v primeru trčenja s hitrostjo 40 km/h pa lahko sile, ko neprivezanega psa vrže naprej, dosežejo tudi 40-kratnik njegove teže.