Varno brez telefona v prometu

Poostren policijski nadzor uporabe mobilnih naprav, ki motijo zbranost voznikov in povečujejo tveganje za prometne nesreče >>

Letošnja  nacionalna akcija Varno brez telefona, ki jo  koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) poteka od 10. do 23. januarja. Policisti v tem času poostreno nadzirajo uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Sočasno preverjajo uporabo telefona pri udeležbi v prometu, pri čemer so pozorni tako na prekrške voznikov kot tudi drugih prometnih udeležencev, kot so pešci in kolesarji. Raziskave namreč kažejo na zaskrbljujoče povečanje uporabe mobilnih telefonov v prometu.

Poleg tega pa policisti v času akcije ob svojem rednem delu poostreno nadzirajo tudi, ali vozniki in potniki pravilno uporabljajo varnostne pasove in zadrževalne sisteme pri prevozu otrok, s čimer želijo povečati uporabo varnostnega pasu v osebnih avtomobilih (še posebej na zadnjih sedežih), v tovornih vozilih in v avtobusih ter zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljajo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostni pas.

Uporaba mobilnih telefonov je nevarna, saj do 23-krat poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. Zadnje desetletje so postali eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč, saj močno vplivajo na kognitivne sposobnosti voznika. Med uporabo mobilnega telefona je uporabnikova pozornost bistveno zmanjšana v treh vidikih zaznavanja in upravljanja: vidnem, telesnem in miselnem, s čimer uporabnik ogroža sebe in vse druge udeležence prometa. Zmanjšuje se zbranost voznika in zmožnost za pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Podaljšuje se reakcijski čas (celo za 50 odstotkov kot pri vožnji v normalnih pogojih), vozniki pa ob uporabi mobilnih telefonov pogosto tudi povzročajo zastoje v prometu.

V skladu z zakonskimi spremembami, ki so začele veljati sredi avgusta lani, je za uporabo mobilnega telefona med vožnjo za voznike motornih vozil po novem predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov. Med kršitelji sicer prevladujejo vozniki osebnih vozil, vendar pa je pogosta uporaba tudi med ostalimi udeleženci. Tako je na cestah videti veliko kolesarjev, ki upravljajo kolesa z eno roko, z drugo pa pritiskajo telefone k ušesom, ali pa vozijo s slušalkami za poslušanje glasbe. Podobno je z vozniki skirojev. In nemalokrat lahko opazimo zamišljene pešce (ki se jih je zato že prijelo ime “zombi pešci”), kako s pogledom v mobilni telefon stopajo na prehode za pešce ali na kolesarsko stezo, ne da bi prej preverili, ali so to storili dovolj varno. Na agenciji ugotavljajo, da je pravočasnost in ustreznost reakcij pešca zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij zmanjšana do 60 odstotkov.

Zakon sicer dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, ki pa prav tako ni priporočljivo. saj odvrača pozornost voznika in ni varno. spletu!