Telefon je med vožnjo kot alkohol

Dvotedenska policijska akcija poostrenega nadzora uporabe telefonov med vožnjo //

Policisti in vsi, ki so odgovorni za prometno varnost, opozarjajo, da je uporaba mobilnega telefona med vožnjo nevarna in voznikom svetujejo, da naj izklopijo telefon ali ga uporabljajo šele takrat, ko so varno ustavili in šele potem varno nadaljujejo pot. V času od 14. do 27. januarja prometni policisti izvajajo tudi poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Namen akcije je zmanjšati število tovrstnih prekrškov in tako izboljšati prometno varnost, hkrati pa bodo pozorni tudi na ostale prekrške, ki zmanjšujejo varnost v prometu.

Preventivna akcija tudi letos poteka pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa (AVP)  v tem času pa bodo  voznike opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Policisti bodo zato dva tedna poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo (masko, slušalke, tablice, prenosne računalnike …), ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Nevarnost uporabe mobilnega telefona med drugim ponazarja dejstvo, da  je voznikovo telefoniranje med vožnjo enako kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola.  Med pisanjem SMS sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji. Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu. Zadnja leta se uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje. Takšno ravnanje pa ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Vendar pa tudi prostoročno telefoniranje ni varno. Zato v policiji svetujejo voznikom, da med vožnjo ne upravljajo s telefonom. To zajema opravljanje pogovorov po telefonu, pregledovanje socialnih omrežij, zapisovanje  opomnikov, brskanje po spletnih straneh,  fotografiranje ali snemanje, uporabo telefona za navigacijo in podobno. Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov.

Tudi kolesarjem in pešcem policisti svetujejo, naj bodo pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna je uporaba mobilnega telefona med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Globa za uporabo telefona med vožnjo kolesa ali mopeda (za katerega voznik ne potrebuje vozniškega dovoljenja) je 40 evrov. Tudi pri prečkanju ceste je uporaba mobilnih telefonov lahko zelo nevarna.