Člani združenj obeležili svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč

Letos so se zaradi ukrepov ob epidemiji žrtvam poklonili v omejenem številu >>

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč so tudi letos po vsem svetu obeležili tretjo nedeljo v novembru, torej 15. novembra. Slogan letošnjih aktivnosti je Spominjajmo se preminulih, pomagajmo preživelim in ukrepajmo za boljšo zdravstveno oskrbo ponesrečencev.

Nosilec aktivnosti je Evropsko združenje žrtev prometnih nesreč FEVR (European Federation of Road Traffic Victims), koordinator v Sloveniji pa je Zavod Varna pot. Spomin na žrtve so počastili tudi člani združenj Zveze šoferjev in avtomehanikov Slovenije, vendar so bile aktivnosti zaradi ukrepov Vlade RS za zajezitev širjenja bolezni Covid 19, precej okrnjene, gleda na sicer načrtovane.

FEVR, ki je bil ustanovljen leta 1991, si prizadeva za zaščito interesov žrtev prometnih nesreč in za zmanjšanje nevarnosti v cestnem prometu. Svetovni dan spomina se obeležuje kot odgovor na globoko potrebo žrtev cest po javnem priznanju izgube in trpljenja ter priložnost, da svoja čustva delijo z drugimi žrtvami po vsem svetu. Najpomembnejši cilj svetovnega dne je opozoriti na svetovni cestni pokol in okrepiti prizadevanja, da bi ga ustavili. Letošnja obeležitev je že 25. po vrsti, hkrati pa tudi 15. obletnica priznanja Združenih narodov.