VW ID.3 za trenutek električne resničnosti

Že v predprodaji za prvi popolni električni Volkswagnov avtomobil 140 slovenskih kupcev//

Volkswagen tudi na slovenskem trgu vstopa v električno mobilnost. Prihod modela ID.3 predstavlja tretjo najpomembnejšo prelomnico znamke, prvi dve sta pripadli legendarnemu hrošču in  sredi sedemdesetih let prvi generaciji Golfa. Za električnega novinca, ki bo na slovenske ceste zapeljal poleti so pri Porsche Slovenija od maja zbrali kar 140 prednaročil, v celem letu pa bo  na voljo samo 400 primerkov.

ID.3 po velikosti spada v Golfov razred, vendar je nekoliko prostornejši, saj ima zasnovo prirejeno električnemu pogonu. Dolg je 4,26 metre in ima nekaj dodatnih centimetrov višine in širine. Začeten količine bod opremljene z dvema posebnima paketoma 1st in 1st plus in z baterijo srednje zmogljivost (58 kWh), ki bo zadostovala za realni doseg do 420 kilometrov.  Kasneje bosta na voljo še dve izvedbi baterije, v osnovnem ID.3 bo zmogla 45 kWh in bo zadostovala do 330 kilometrov, najmočnejša  77 kWh pa celo do 550 kilometrov). Baterija bo imela osem let jamstva oziroma do 160 tisoč prevoženih kilometrov, v tem obdobju naj bi ohranila 70 odstotkov.

Čeprav natančne cene še niso znane, izračuni kažejo, da bo ID.3 s srednjo baterijo in ob upoštevanju državne vzpodbude, naprodaj za nekaj manj kot 40.000 evrov, pri uvozniku pa računajo na večji apetit kot bo razpoložljivih avtomobilov.

Prihod modela ID.3 ni edini razlog, da se pri Porsche Slovenija vse bolj resno pripravljajo na električno mobilnost. Že čez dobrih pet let naj bi namreč pri Volkswagnu imeli 20 električnih modelov, medtem, ko naj bi se po slovenskih cestah prihodnje leto zapeljalo 900 električnih avtomobilov te znamke..

Bolj množičen prihod električnih avtomobilov ne prinaša samo sprememb v prodajne salone, ampak tudi v servisne delavnice, kjer bodo zaradi manj zahtevnih popravil in servisnih posegov ob del dohodka. Zato se pri Porsche Slovenija prilagajajo tudi tem izzivom in v svojo ponudbo pod blagovno znamko Moon uvajajo domače in javne polnilne naprave, sončne elektrarne ter hranilniki energije. Zraven spada  celotna storitev od svetovanja pri nakupu do osebnega preverjanja zmožnosti posameznega gospodinjstva. Najcenejša domača polnilna naprava stane 800 evrov, skupaj z montažo in modulom za dinamično vodenje pa okoli 1.600 evrov. Polnilnice in storitve znamke Moon niso namenjene samo lastnikom vozil koncerna Volkswagen, ampak tudi kupcem električnih vozil drugih znamk.