Volkswagen ponovno vzpostavlja proizvodnjo

Najprej bodo ob zaščitnih ukrepih začele obratovati tovarne v Nemčiji in na Slovaškem //

V tovarnah znamke Volkswagen bo postopoma spet stekla proizvodnja. Najprej bosta v tednu od 20. aprila začeli obratovati tovarni v Zwickauu (Nemčija) in Bratislavi (Slovaška). V tednu od 27. aprila naprej pa se bo začel ponovni zagon proizvodnje v ostalih nemških tovarnah ter na Portugalskem, v Španiji, Rusiji in ZDA. V maju naj bi sukcesivno začele obratovati tudi tovarne v Južnoafriški republiki, Argentini, Braziliji in Mehiki.

Ralf Brandstätter, operativni direktor znamke Volkswagen, je povedal: “S sklepi, ki so jih sprejele zvezna in deželne vlade, ter z rahljanjem ukrepov v drugih evropskih državah so zagotovljeni okvirni pogoji za postopen ponovni zagon proizvodnje. Volkswagen se je na to v zadnjih treh tednih intenzivno pripravljal. Pripravili smo obsežen nabor ukrepov za zaščito zdravja zaposlenih, poleg tega smo si prizadevali za ponovno vzpostavitev naših oskrbovalnih verig.” V Volkswagnovih tovarnah v Nemčiji še vedno velja ukrep dela s krajšim delovnim časom, pri čemer se bo število delavcev s krajšim delovnim časom postopoma zmanjševalo, odvisno od zagona proizvodnje. Ta bo potekal glede na trenutno razpoložljivost delov, nacionalne zahteve v Nemčiji in Evropi, dogajanje na prodajnih trgih in posledično glede na režim dela v proizvodnji. Ne glede na vse to pa bo vedno na prvem mestu upoštevanje strogih ukrepov za varovanje zdravja zaposlenih.

Družba Volkswagen Group Components je že 6. aprila začela s pripravami za postopen ponovni zagon proizvodnje, najprej v tovarnah v Braunschweigu in Kasslu, od 14. aprila pa tudi v Salzgittru, Chemnitzu in tovarni Hannover Komponente ter v poljskih tovarnah. Tako naj bi za začetek zagotovili oskrbo avtomobilske proizvodnje na Kitajskem.

Podjetje bo pri ponovnem zagonu proizvodnje upoštevalo tudi izkušnje, pridobljene s ponovnim zagonom svojih proizvodnih obratov na Kitajskem, kjer so uspešno realizirali številne sistematične ukrepe za varovanje zdravja. Od tamkajšnjih 33 tovarn jih ponovno obratuje 32. Med zaposlenimi tam niso zabeležili nobenega primera okužbe s covid-19.

Volkswagen še naprej zelo aktivno spremlja položaj po svetu, ki ga je povzročila pandemija koronavirusne bolezni. Ključnega pomena za nadaljnje ravnanje so izmenjava informacij in načini postopanja v koncernu Volkswagen, kot tudi priporočila Inštituta Roberta Kocha.