Slovenski avto leta 2022: prvič Toyota

V jubilejnem tridesetem izboru Slovenski avto leta je naslov osvojila Toyota s kompaktnim Yarisom Crossom >>

Toyota Yaris Cross je po glasovanju avtomobilskih redakcij devetih sodelujočih medijev – Avtomagazina, Dela s Slovenskimi novicami, Dnevnika z Nedeljskim, Evo Magazina, Komotar Minute, Motorevije AMZS, Siol.neta, Vala 202 z Avtomobilnostjo in Večera – zmagala s prednostjo 15 točk pred Renaultovim hibridnim križancem C onquestom. Tretje mesto je prav tako prvič v zgodovini izbora osvojil električni avtomobil – Škoda Enyaq. Četrto mesto je pripadlo Oplovi Mokki, na peto mesto pa so avtomobilski novinarji postavili še drugi električni avtomobil med peterico finalistov – Volkswagnov ID.4.

V finalnem Z glasovanjem sodelujočih medijev in s točkami iz glasovanja bralcev, poslušalcev in gledalcev je Toyota Yaris Cross dobila 50 točk, Renault Megane Conquest 35 točk, Škoda Enyaq 30 točk, Opel Mokka 28 točk in Volkswagen ID.4 17 točk. Zmagovalnemu avtomobilu je kar šest sodelujočih uredništev podelilo največje število točk v finalnem glasovanju, šest točk pa je v finale prinesel že z zmago v glasovanju bralcev, gledalcev in poslušalcev, ki so oddali 22.829 glasov.

Toyota je šele druga japonska avtomobilska znamka, ki se v 30-letni zgodovini izbora za Slovenski avto leta lahko pohvali s tem laskavim naslovom; pred Toyoto Yarisom Crossom sta naslov Slovenski avto leta dobila le dva japonska avtomobila, oba znamke Mazda: leta 2003 Mazda6, leta 2004 pa Mazda3.

Finalna prireditev izbora Slovenski avto leta 2022 je tokrat gostovala v tovarni TPV Automotive v Brežicah.