Volkswagen tudi letos podpira Ljubljanski maraton

Povprečen maratonec bo prispeval energijo za 7 kilometrov vožnje z električnim avtomobilom

Volkswagnov Ljubljanski maraton velja za eno največjih tekaških prireditev, ki v središče prestolnice že večet zapored privabi več deset tisoč ljubiteljev teka. Tudi letos bo na sporedu program, ki bo vključeval Lumpi tek za najmlajše, šolski tek in FUN tek, v nedeljo pa bodo na svoj račun prišli tudi tekači na daljše razdalje, ki bodo letos lahko prvič energijo, ki se sprošča ob teku, tudi dobrodelno unovčili.

»Vedno večja udeležba na Volkswagen Ljubljanskem maratonu dokazuje, da smo Slovenci izjemno psihološko in fizično pripravljeni, da smo zmožni zdržati velike napore in se pri tem tudi medsebojno podpirati. Če lahko to energijo združimo z naprednim tehnološkim znanjem ter jo ob tem tudi dobrodelno unovčimo pa je ves trud kar dvakratno poplačan,« je dodal Gojko Zalokar, direktor Volkswagen Ljubljanskega maratona. Letošnja izvedba namreč odpira nov pogled na tek in ga predstavlja kot obliko športa, ob katerem se kemična energija, ki jo pridobimo iz hrane, pretvarja v mehansko energijo, to pa jo je mogoče z nekaj znanja in z dobrim namenom tudi akumulirati in koristno uporabiti. Udeležbo na maratonu bodo zato tokrat šteli tudi nekoliko drugače. Mehansko delo tekačev, torej tek, bodo pri Volkswagnu s posebnim izračunom, ki so ga razvili skupaj s strokovnjaki z Instituta Jožef Stefan, in predelanimi tekaškimi stezami pretvorili v električno energijo. Nato bodo izračunali, koliko kilometrov je mogoče s sproščeno energijo prevoziti z električnim avtomobilom, in Rdečim noskom v uporabo podarili električni avtomobil e-Golf za toliko kilometrov, kolikor energije se bo sprostilo ob teku, oziroma za obdobje enega leta.

»Tehnologijo pretvarjanja energije, kot je na primer pretvarjanje zavorne energije v električno, pri Volkswagnu poznamo že nekaj časa, zato smo si kot generalni sponzor Volkswagen Ljubljanskega maratona zadali cilj, kako predelati tekaško stezo, na način, da energijo tisočih tekačev, ki se sicer sprošča ob teku, pretvorimo v električno energijo ter jo podarimo tistim, ki bodo z njeno pomočjo hitreje in lažje v bolnišnični vsakdan otrokom prinašali življenjsko energijo in pogum,« je dejal Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen.

Človeško telo so že velikokrat primerjali s strojem, saj energijo za svoje osnovno delovanje, kot sta hoja in tek, pridobi s hrano. Hrana se v prebavnem traktu predela v kemične spojine, ki se porabljajo za raztezanje in krčenje mišic, ob tem pa se sprošča mehanska energija. Kakšen je izkoristek te energije, je odvisno od vrste naše aktivnosti, največje učinke pa dosegamo s kolesom pri kolesarjenju Stane Merše, vodja centra za energetsko učinkovitost na Institutu Jožef Stefan, izpostavlja: »Izračun, ki smo ga pripravili, nam omogoča predstavo, kako velik energijski potencial pravzaprav ima človeško telo. Če bi sproščeno mehansko energijo tekača, ki preteče 42 kilometrov, pretvorili v električno energijo, bi ta proizvedel dobro kilovatno uro električne energije, s čimer bi lahko z električnim avtomobilom prevozili 7 kilometrov.«