Nov policijski helikopter je pripravljen

Z novim večnamenskim helikopterjem AW 169 varnejše in hitrejše opravljanje policijskih nalog //

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je Letalski policijski enoti slovesno predala ključ novega policijskega helikopterja AW 169. Večnamenski transportni helikopter Agusta Westland AW 169 je tehnološko sodoben helikopter, ki ga bo policija uporabljala za izvajanje vseh policijskih nalog. AW 169 je predstavnik nove generacije sodobnih helikopterjev, ki izpolnjuje najnovejše standarde letalske varnosti in hrupa, njegov nakup pa je znanilec modernizacije Letalske policijske enote. V policiji so namreč zadnji helikopter nabavili leta 2007. Zadnji helikopter istega razreda, kot je AW 169, torej večnamenski transportni, pa daljnega leta 1987.

Kot je v svojem nagovoru dejala generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar, je bilo to obdobje brez posodobitve najosnovnejše in najpotrebnejše opreme Letalske policijske enote predolgo: “Nujno smo potrebovali nov zrakoplov, ki omogoča mnogostransko uporabnost in nepogrešljivo operativno podporo pri policijskem delu.”

Od novembra 2019 do februarja 2020 je v okolici Brnika in v gorskem svetu potekalo usposabljanje članov letalskih posadk za izvajanje operativnih nalog z novim helikopterjem AW 169. Poleg usposabljanja pilotov se je izvajalo tudi usposabljanje tehnikov letalcev za upravljanje helikopterskega vitla in uporabo kljuke za prevoz zunanjega tovora. Z uporabo helikopterskega vitla je posadka preizkušala različne tehnike dvigovanja oseb v helikopter, pri čemer so se urili tudi za primere okvare vitla oz. helikopterja med izvajanjem takšnih nalog. Del usposabljanja je bil namenjen tudi pripadnikom gorske in specialne policijske enote, ki so se urili v nalogah z uporabo helikopterskega vitla.

Tehnični podatki helikopterja AW169: • maksimalna vzletna masa  4.800 kg, od tega do 1.650 kg uporabne mase za posadko, gorivo, policiste (do 10 sedežev v potniškem prostoru) ali drug tovor,• posadka: 2 pilota in tehnik letalec,• dva digitalno krmiljena turbinska motorja Pratt & Whitney 210A,• maksimalna hitrost 306 km/h,• 4-osni avtopilot z možnostjo avtomatskega lebdenja,• oprema: zunanji vitel, oprema za desantiranje osebja iz helikopterja, reflektor velike moči, kljuka za prenos zunanjega tovora, samostojni snemljivi medicinski interier z enimi nosili.