Električni avtomobili: želje in zadržki

Osem od desetih prebivalcev Evrope si želi, da bi v prihodnjih desetih letih prevladala vozila z električnim ali hibridnim pogonom >>

Mnenjska raziskava o okolju in električni mobilnosti v Evropi, ki jo je izvedla agencija Ipsos, je pokazala, da prebivalci Evrope podnebne spremembe dojemajo kot pomemben problem. Kar 62 odstotkov jih je že spremenilo svoje navade v prid boja proti podnebnim spremembam in onesnaževanju. Takšne družbene okoliščine zavezujejo vse in vsakogar k skupnim prizadevanjem. Izoblikovana so velika pričakovanja, ki jih morajo izpolniti zelo raznovrstni akterji, od vlad do podjetij in še zlasti proizvajalcev avtomobilov.

Razvoj načinov prevoza z manjšimi izpusti CO2 je v boju proti podnebnim spremembam nepogrešljiv. Elektrifikacija je bistven del tega procesa. Ogljični odtis električnega avtomobila je pol manjši kot avtomobila z motorjem z notranjim zgorevanjem. Osem od desetih prebivalcev Evrope si želi, da bi v prihodnjih desetih letih prevladala vozila z električnim ali hibridnim pogonom. Združevanje okoljskih prizadevanj z željo po zmanjšanju porabe denarja za avtomobil je formula za doseganje ciljev, kljub temu je prehajanje na električno mobilnost še vedno počasno.

»Ljudje mislijo, da vsak dan prevozijo 2.000 kilometrov, in da bi morali svoje električni avtomobil nenehno polniti. Dejansko pa imajo tako dolgo pot samo enkrat letno in še takrat samo desetina med njimi. Ljudje morajo električni avto voziti in odkriti, kako priročno ga je polniti doma in kakšen užitek je, ko vsak dan začnete »s polnim rezervoarjem«. Poleg tega ljudje radi verjamejo, da električen avtomobil stane več od takega na bencin ali plinsko olje, vendar pogosto to ne drži. Pred seboj imajo le nakupno ceno, prezrejo pa celotne stroške uporabe«, pravi Erik Schilb, strokovnjak za električna vozila.

Previsok strošek nakupa, omejen doseg ter možnosti in trajanje polnjenja so glavni zadržki, ki Evropejce danes odvračajo od koraka, s katerim bi povsem sprejeli in izkoristili električno mobilnost. Več kot polovica jih tudi pričakuje, da bodo proizvajalci avtomobilov ponudili cenovno ugodnejše električne avtomobile.