ŠOLSKA PROMETNA SLUŽBA

ZA VARNOST in VZGOJO OTROK V PROMETU

AKTUALNO

PRVI ŠOLSKI DAN 2023/24

ZŠAM ZREČE

Urejali in varovali so šolske poti na poti v OŠ Zreče, Stranice in Gorenje. Sodelovalo je 15 članov ZŠAM Zreče. Prisoten je bil tudi policist PP Slovenske Konjice na vseh treh lokacijah

 

ZŠAM NOVA GORICA

Kot vsako leto so svoje mostvo postavili na te tri ze znane lokacije: Solkan Vojkova krizisče-Brumat Krizisče-Lekarna N.Gorica
Ugotovitev je ta,da otroke starši vozijo do šolskih vrat. Se pa še vedno najdejo peš šolarji ki potrebujejo pomoč pri prihodu v šolo in odhodu domov.

 

ZŠAM POSTOJNA

Člani ZŠAM-a Postojna so 4.9.skupaj s Pasavčkom pospremili otroke od avtobusa do Centra za usposabljanje v Strunjanu.

 

ZŠAM GORNJA RADGONA

Skupaj s Pasavčkom in maskoto Policije so člani ZŠAM Gornja Radgona v Puconcih opozarjali otroke, da sta varnost in previdnost na cesti še kako pomembni.

 

ZŠAM KAMNIK

Varovanje otrok na zaznamovanih prehodih za pešce je potekalo na mestih, kjer je varnost otrok lahko ogrožena na njihovi šolski poti.

Kot vsako leto v prvih dneh šole so aktivnostI usmerjene v pomoč  učencem prečkati cesto na nevarnejših odsekih in s svojo prisotnostjo opozarjati voznike v prometu na še previdnejšo vožnjo. Posebno pozornost in skrb so namenili najmlajšim, ki so letos prvič prestopili šolski prag in sedli v šolske klopi kot začetniki in ne poznajo vseh pasti prometa na šolski poti.

 

ZŠAM TRŽIČ

Ob dogovorjeni uri pred pričetkom pouka, je na prvi šolski dan šolskega leta 2023/24, 14 članov in prostovoljcev ZŠAM Tržič bdelo nad udeleženci v prometu na in ob šolskih poteh vseh treh osnovnih šol in podružnične osnovne šole v Kovorju. Ustrezno podporo so zagotovili tudi policisti Policijske postaje Tržič. Glede na opredeljen plan, se aktivnosti zagotavljanja prometne varnosti najranljivejši skupini udeležencev v prometu nadaljuje v naslednjih tednih septembra, med ostalim tudi z izvajanjem aktivnosti Šolske prometne službe in PEŠBUS, ter aktivnega sodelovanja v aktivnostih projekta Evropski teden mobilnosti.

ZŠAM RADEČE

 

ZŠAM CERKNICA

ZŠAM PTUJ

Na Ptuju z združenimi močmi in z dobrim sodelovanjem s policijo zagotavljajo varnost šolskih poti na OŠ Mladika, OŠ Ljudski vrt, OŠ Breg, OŠ Olge Meglič in podružnični šoli Grajena.

 

ZŠAM NOVO MESTO

Otroci iz treh dolin, iz približno 30 okoliških krajev prihajajo v OŠ Mirna Peč. Večinoma prihajajo z avtobusi, nekaj jih pripeljejo starši, iz bližnjih vasi pa pridejo peš

 

ZŠAM GORNJA RADGONA

Združenje šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona namenja  že vrsto let veliko pozornosti varovanju šolskih poti ob začetku posameznega šolskega leta. Za to skrbi preko 40 uniformiranih prostovoljcev.  Vsi ti so namreč  tudi letos poleg policije, članov AMD Gornja Radgona in še nekaterih drugih, skrbeli za varnost v prometu ob vseh osnovnih šolah in vrtcih območja Upravne enote Gornja Radgona. Na radgonskem območju so osnovne šole Apače s podružnično šolo Stogovci, Gornja Radgona, Kapela, Negova, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Na prvi dan novega šolskega leta je vse, ki so nato skrbeli za varnost otrok, sprejela Urška Tuš Mauko, županja Občine Gornja Radgona, ki se je v svojem imenu in v imenu županov  občin Apače, Radenci in Sveti Jurij, vsem zbranim zahvalila za njihovo dejavnost oziroma za prostovoljno skrb pri varni poti otrok v šolo.

 

ZŠAM IVANČNA GORICA

Prostovoljci ZŠAM Ivančna Gorica so prvi šolski dan v šolo pospremili 1951 učenk in učencev. Na treh osnovnih šolah in njenih šestih podružnicah je šolski prag prvič prestopilo kar 224 prvošolcev.

ZŠAM KOČEVJE

Člani ZŠAM Kočevje so zagotavljali varnost šolskih poti na prvi šolski dan in vse do 5. septembra. Sodelovalo je petnajst članov pri treh šolah v Kočevju in treh podružničnih šolah

ZŠAM BREŽICE

 

 

__________________________________________________________________________________

»Red je vedno pas pripet« tudi v Poljčanah

Akciji »Red je vedno pas pripet«  se je pridružila tudi skupina predšolskih otrok v vrtcu Poljčane. Izrazili so željo, da člane ZŠAM Poljčane obiščejo in z veseljem so jih povabili. Na otrokom razumljiv način so jim predstavili delo članov, društveni prapor ter častno in delovno uniformo. Ogledali so si risanke na temo varnosti otrok v prometu, razdelili so jim odsevne trakove, odžejali in posladkali so se in verjetno zanimivega obiska malčki ne bodo pozabili.

 

Popočitniški Pešbus v Tržiču

Po za šolarje sproščujočih polletnih počitnicah, so člani ZŠAM Tržič aktivirali Pešbus. Razigranim šolarjem so zagotovili varno pot do šole po ustaljenih relacijah. Tudi tokrat brez kakršnih koli incidentov z ostalimi udeleženci v cestnem prometu, ki so izkazali spoštljivo vozniško kulturo ob pogledu na člane ZŠAM v delovnih oblačilih.

 

Za varnost otrok na šolskih poteh aktivni tudi po počitnicah

Osnovnošolski otroci so se po brezskrbnih dneh novoletnih in zimskih počitnic polni novih vtisov vrnili v šolske klopi, tisti, ki so na počitnicah v drugem delu, pa bodo ponovno prišli v šole 13. februarja. Ker so morda z mislimi še v počitniških dneh, lahko hitro »pozabijo« na prometne nevarnosti na šolskih poteh, na katerih tudi v dneh po počitnicah za varnost otrok skrbijo številni člani Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov.

Prostovoljci Zveze skrbijo za varnost otrok v prometu ob številnih osnovnih šolah in vrtcih po državi. Gre za vsakoletno dejavnost, ki jo izvajajo člani najbolj številčne nevladne organizacije s področja prometne varnosti v Sloveniji.

 

 

Prostovoljci, člani združenj šoferjev in avtomehanikov po vsej Sloveniji sodelujejo pri kolesarskih izpitih tudi v jesenskem delu oziroma v novem šolskem letu

 

PRVI ŠOLSKI DAN

Prostovoljci Zveze ZŠAM Slovenije pomembno prispevajo k varnim šolskim potem

Ob začetku šolskega leta 2022/2023 so odgovorni za prometno varnost pripravili simbolično spremstvo otrok pri varnem prehodu čez cesto pred Osnovno šolo Franca Rozmana Staneta v Ljubljani.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, je nagovoril zbrane otroke in starše: »Zahvaljujem se vsem prostovoljcem, policiji, redarstvu in ostalim za skrb, ki je namenjena posebej ob 1. septembru. Ta skrb je v Mestni občini Ljubljana namenjena vseh 365 dni v letu. Prosim voznike, da v okolici šol, ne le danes, temveč prav vse dni, pazijo na naše najmlajše, predvsem pa prosim starše, da s svojim zgledom dajo otrokom tisto pravo znanje, kako se hodi čez cesto.«

Letos obeležujemo že štiri desetletja od njene zakonske uvedb rumene rutke in v tej dolgi dobi  je odigrala pomembno vlogo pri prometni varnosti najmlajših. V Sloveniji smo namreč med primerjalnima obdobjema 2011-2013 ter 2018-2020 zmanjšali število najhujših posledic prometnih nesreč za kar 66 % in na tem področju sodimo med najvarnejše evropske države. V istem obdobju je povprečje na ravni Evropske unije znašalo 31 %. Rumene rutke so simbol za začetnike v prometu in obenem opozorilo voznikom na posebno previdnost, saj najmlajši še ne zmorejo sami obvladovati vseh pasti prometa, ki je vse bolj intenziven. Tedanji Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je s priporočanjem uporabe rumene rutice za otroke v prvem razredu osnovne šol pričel že leta 1974, zakonsko obvezna pa je postala leta 1982.

Policisti bodo v prvih dneh nudili pomoč otrokom pri prečkanju ceste na izpostavljenih mestih, hkrati pa opozarjali voznike, da naj bodo previdni, še posebej v okolici šol. V nadaljevanju šolskega leta bodo sodelovali tudi pri izvedbi kolesarskih izpitov in drugih aktivnostih za večjo prometno varnost.

Stanje na področju varovanja šolskih otrok je ugodno, lani ni bilo nesreč, v kateri bi bil udeležen učenec na poti v šolo ali domov. Kljub temu moramo opomniti, da je bilo do sedaj na območju Policijske uprave Ljubljana kar sedem otrok do 18. leta starosti v nesrečah huje poškodovanih, 125 pa lažje. In vsaka nesreča je preveč, želimo da jih, posebej s posledicami, ne bi bilo.

Poleg splošnega opozorila in poziva voznikom, da spoštujejo cestnoprometne predpise in zmanjšajo hitrost vožnje v bližinah šol, velja opozorilo tudi staršem učencev prvega in drugega razreda, da je uporaba rumene rutice na poti v šolo in domov obvezna. Z rutico označimo tiste najmlajše, ki stopajo na pot aktivnih udeležencev cestnega prometa, ki jim je potrebno nameniti posebno skrb. Z nadeto rutico bodo starši poskrbeli za boljšo vidnost otrok in tako tudi za njihovo večjo varnost v cestnem prometu.

V zadnjem času se je izjemno povečala uporaba električnih skirojev  med odraslimi kot tudi mladostniki.  Vožnja z njimi brez ustrezne zaščite, predvsem zaščitne čelade, je lahko izjemno nevarna. Za osebe do 18. leta starosti je zaščitna čelada obvezna, za vse ostale pa zelo priporočljiva.

Prostovoljci Zveze ZŠAM so na lokaciji s sporočilnimi tablami voznike opozarjali na glavne dejavnike tveganja za nastanek prometnih nesreč. Generalni sekretar Zveze ZŠAM Slovenije, dr. Fadil Mušinović, je ob tem poudaril: »Ne samo na prvi šolski dan, v Zvezi ZŠAM Slovenije skozi celo šolsko leto ob vsakem začetku ali zaključku pouka skrbimo za varnost otrok v prometu in sledimo Viziji 0. Skozi različne edukacijske delavnice otroke uvajamo v samostojno udeležbo v cestnem prometu. Aktivnosti, ki jih izvaja Zveza, segajo v leto 1971 in so prešle v nacionalno preventivno aktivnost. V sodelovanju z Agencijo za varnost prometa prostovoljci izvajajo aktivnosti v več kot 200 slovenskih osnovnih šolah. Trenutno smo v Sloveniji največja in edina nevladna organizacija, ki te aktivnosti že vrsto let izvaja s svojimi aktivnimi člani. Vsi naši napori so usmerjeni  predvsem k povečanju prometne varnosti otrok osnovnih šol. In ne samo zato, ker je ta skupina najbolj izpostavljena v prometu, temveč zato, ker verjamemo, da bodi ti z zgodnjo vzgojo o pomenu prometno varnostne kulture zrasli v zavedne in odgovorne udeleženec v prometu. S krepitvijo varnostne kulture se krepi tudi odnos do države. Zato si v Zvezi želimo in smo prepričani, da se bo po zgledu praks iz drugih držav, tudi v Sloveniji končno spoznalo, da je za takšne organizacije, kot je Zveza, z aktivnim članstvom, potrebno zagotoviti sistemsko financiranje. Trenutno so vse aktivnosti večinski del financirane iz članstva Zveze in njenih združenj. «

 

ZŠAM TRŽIČ

Tako kot že vrsto let, so tudi ob začetku šolskega leta 2022-202, prostovoljci in prostovoljke ZŠAM Tržič pristopili k izvajanju projekta Prvi šolski dnevi.V dogovoru z odgovornimi v osnovnih šolah in policijo so dorekli lokacije varovanja šolarjev na prvi šolski dan, za katerega je značilna še vedno prisotna počitniška razigranost, brezskrbnost in izmenjava počitniških vtisov, na prometnicah v šolskem okolišu, pa je bistveno povečana gostota prometa

ZŠAM IVANČNA GORICA

Člani ZŠAM Ivančna Gorica so nekaj dni pred začetkom šolskega leta v krajih Višnja gora, Šentvid pri Stični in Ivančna Gorica namestili transparente kateri voznike opozarjajo, da so ponovno šolarji na cesti. Člani ZŠAM Ivančna Gorica smo šolarjem razdeljevali brošure ¨Varno v šolo¨

ZŠAM PTUJ

za prometno varnost ob pričetku šolskega leta Na Ptuju skrbijo policija, redarstvo in člani ZŠAM Ptuj.

ZŠAM RADEČE

Prostovoljce ZŠAM RADeče in policista Danijela Hitra iz PP Laško je pri delu pozdravil Župan Radeč Tomaž Režun. Izrazil jim je podporo za  njihovo dolgoletno prizadevnost za varnost v Občini Radeče.

ZŠAM  POLJČANE

Na letošnji prvi šolski dan je deževalo, a to zagotovo ni skalilo veselega pričakovanja otrok. Dež je prenehal in člani ZSAM Poljčane so videvali nasmejane otroke, ki so se veselili ponovnega snidenja s prijatelji, učitelji…, pred njimi so novi izzivi…

DŠAM MISLINJA

Dan pred 1.septembrom so sodelovali s hojo po pločnikih Občine Mislinja, sodelujejo pri varovanju otrok čez prehode in pred šolo Mislinja, udeležili so se tudi sprejema prvošolčkov v šoli Dolič in Mislinja

 

 

 

 

 

Prostovoljci ZŠAM Tržič zagotavljajo  varnost  šolarjem

Prostovoljci ZŠAM Tržič, v času popolne zapore republiške ceste Križe- Golnik v Snakovem, izvajajo aktivnosti zagotavljanja varnosti učencem OŠ Križe, ki se vozijo k pouku s šolskim avtobusom. Seveda so varovanja deležni tudi ostali šolarji in krajani, ki v času aktivnosti prehajajo gradbišče.

Za vozače po prihodu na gradbišče organizirajo Pešbus  vse do OŠ Šole Križe. Šolarje iz naselja Snakovo, ki se naključno pojavljajo na območju gradbišča, pa priključijo Pešbusu,  ali vodijo preko gradbišča individualno oziroma v manjših skupinah, in jih  po varovanem prehodu preko gradbišča, usmerijo na pločnik.  

 

 

 

ZŠAM IVANČNA GORICA

V Ivančni Gorici so člani in članice združenja budno pazili na otroke ves čas počitnic in jih ob ponovnem začetku pouka tudi varno pospremili nazaj k pouku.

Prostovoljci in prostovoljke ZŠAM Ivančna Gorica so v zadnjem tednu oktobra v Ivančni Gorici, Stranski vasi ter Zgornji dragi tudi opozarjali voznike in pešce na previdnost pri prehajanju železniških prehodov.

 

ZŠAM KOČEVJE

V obdobju od 27.10 – 29.10 je  pet članov ZŠAM Kočevje delilo svetlobne znake in opozarjalo pešce na varen prehod preko želežniških tirov na progi Kočevje – Ribnica

 

ZŠAM VRHNIKA

Prostovoljci ZŠAM Vrhnika so 29.10.2021 izpeljali akcijo »NOČ IMA SVOJO MOČ« in občankam ter občanom razdelili okoli 200 odsevnih trakov. S tem so jih osveščali o pomembnosti prepoznave na cesti ponoči in ob slabši vidljivosti.

 

ZŠAM POLJČANE

Tudi dež ni ovira za prostovoljce ZŠAM Poljčane in njihovega poveljnika Stanka. Na nevarnih lokacijah v Poljčanah so varovali otroke ob ponovnem začetku pouka.

ZŠAM RUŠE

Tudi v Rušah so prostovoljci pomagali pri varnem izvajanju kolesarskih izpitov ter hkrati z deljenjem letakov opozarjali, da se telefona med vožnjo s kolesom ne uporablja.

 

ZŠAM VRHNIKA

Na Vrhniki je šest članov in članic v sodelovanju z vrtcem Vrhnika in OŠ A.M.Slomšek uspešno izpeljali akciji za boljšo motoriko in pravilno prepoznavanje prometnih predpisov in pravil, s poudarkom na prepoznavnosti na cesti ob slabši vidljivosti in ponoči.

 

ZŠAM POLJČANE

Kljub temu, da so otroci radi v šoli, se veselijo tudi počitnic. Na previdnost so prostovoljci ZŠAM Poljčane opozarjali s svojo prisotnostjo v petek, 22. oktobra pri šoli in v kraju. Člani so voznike opozarjali, naj bodo se posebej  pozorni nanje, saj so z mislimi zagotovo že v počitniškem času.

 

ZŠAM ILIRSKA BISTRICA

V Ilirski Bistrici so prostovoljci tudi v jesenskem času otroke ter ostale krajane osveščali o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med hojo ter vožnjo s kolesom ali skiroji, ter o pomenu dobre vidnosti v prometu. Razdelili so jim odsevne trakove ter letake na temo varne uporabe mobitelov.

 

ZŠAM PTUJ

Na Ptuju so uspešno izvedli delitev odsevnih trakov v akciji Bodi viden. Razdelili so več kot 500 odsevnih trakov in kresničk.

 

ZŠAM IDRIJA

Tudi v Varstveno delovnem centru v Idriji so se razveselili obiska prostovoljcev ZŠAM Idrija in podeljevanja kresničk. Odsevna telesa bodo uporabljali, da bodo na cestah bolj vidni.

 

ZŠAM DRAVOGRAD

SPVCP občine Dravograd je v okviru aktivnosti AVP RS, v Šentjanžu pri Dravogradu izvedel preventivno akcijo BODI PRE-VIDEN, BODI VIDEN. Sodelovali so člani ZŠAM Dravograd, ter člani AMD, policija, medse so povabili tudi podžupana občine. Pešcem so delili odsevna telesa, zloženke in kresničke, vsem so predstavili kako biti bolje viden na neosvetljenih mestih, v nočnem času in slabi vidljivosti ter v deževnem vremenu

 

ZŠAM LOGATEC

Letošnje  akcije Bodi viden – bodi previden se je udeležilo 10 članov ZŠAM Logatec in redarstvo. V tej akciji so razdelili 2000 odsevnikov, preko 500 kresničk in odsevnih nalepk, ki jih je prispeval SPV Logatec ter 500 odsevnih trakov, ki jih je prispeval AVP. To so delili na več mestih, kjer ljudje koristijo prometne površine. S strani AVP so dobili tudi odsevne jopiče za člane, ki so sodelovali v akciji. Občani so akcijo dobro sprejeli.

 

DŠAM MISLINJA

Tudi v Mislinji in okolici so prostovoljci opozarjali na pomen »BITI VIDEN« v prometu.

 

ZŠAM TRŽIČ

Še vedno pod vplivom omejitev zaradi Covod 19, so člani ZŠAM Tržič v okviru  akcije »Pešci« razdelili akcijski material v obliki zloženk, odsevnih trakov, plakatov in odsevnih brezrokavnikov. Nekaj pozornosti so namenili najmlajšim, več starejšim pešcem.

 

V Idriji razdelili 150 odsevnih trakov

V ZŠAM Idrija so se za sodelovanje v akciji Pešec odločili predvsem zaradi nevarnosti za pešce na nekaterih odsekih cest v mestu in na območju celotne občine. Na teh odsekih so pešci slabše opazni na varni oddaljenosti in to vpliva tudi na reakcije voznikov. V okviru akcije so podelili 150 odsevnih  trakov pri vhodih v trgovine ter mimoidočim občanom.

 

ZŠAM IVANČNA GORICA

Prostovoljci ZŠAM Ivančna Gorica so akcijo  izvedli 8. oktobra v večernih urah na različnih lokacijah občine Ivančna Gorica in so pešcem razdelili 360 odsevnih trakov in kresničk.

 

 

Na Vrhniki uspešna akcija Pešec

Pešci spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa in preventivnih ter vzgojnih aktivnosti Javne agencije RS za varnost prometa (AVP). Dejavnostim AVP se pridružuje tudi ZŠAM Vrhnika, tokrat z akcijo Pešec. V letošnjem letu niso posvečali pozornosti samo uporabi odsevnih predmetov in vidnosti na cesti v nočnem času, ampak so posebno pozornost posvetili pravilnemu ravnanju vrtčevskih in šolskih skupin, ki hodijo na sprehode  v okolici vrtcev in šol. Najmlajše so opozorili na pravila v cestnem prometu, ki jih je potrebno spoštovati. Poseben poudarek smo namenili pravilnem gibanju skupin po pločniku in ostalih cestnih površinah, prečkanju ceste v skupini, varovanju in označevanju skupine v prometu, vse z namenom boljše vidnosti udeležencev. Osveščali so tudi strokovne delavce, ki vodijo otroke, da so v danih trenutkih odgovorni za premike teh skupin. Zelo pomembno je pred odhodom na pot obveščanje udeležencev (otrok) o varnem vedenju na poti in jih opozarjati na morebitne nevarnosti, naloga odraslih pa je, da podajajo sprotno informacijo in navodila med potjo..

V času akcije je bila dobro obiskana tudi prometno preventivna delavnica. V sklopu prireditve Dopoldanska dogodivščina v Bistri so za otroke in odrasle člani ZŠAM Vrhnika pripravili prometni poligon, ki je bil namenjen vsem generacijam sodelujočih. Preizkusili so se v spretnostni vožnji na poligonu, posebno pozornost so namenili tudi pešcem v prometu in opozorili na pasti na prehodih za pešce.

Z organiziranimi in samostojnimi akcijami za večjo varnost v prometu, bodo člani ZŠAM Vrhnika nadaljevali in s tem prispevali svoj kamen v mozaiku prometni kulturi in varnosti v prometu. Pod sloganom “S skupnimi močmi se prometna preventiva gradi” nadaljujejo s svojim poslanstvom.

 

Akcija Bodi viden, bodi previden tudi v Kamniku

Prostovoljci ZŠAM Kamnik so z učenci osnovne šole 27 julij s prilagojenim programom izvedli v akcijo PEŠEC BODI VIDEN BODI PREVIDEN, v kateri so sodelovali tudi komunalni  redarji in učiteljice.

 

Aktivno prometno dopoldne v Bistri

Člani ZŠAM Vrhnika so v Bistri izpeljali prometno preventivno akcijo Pešec, ki poteka pod okriljem AVP. Otroci ter starši so preživeli aktivno prometno dopoldne v njihovi družbi. Namen je bil osveščati najmlajše in odrasle o varnosti pešcev v prometu. Posebno pozornost so namenili vidnosti pešcev, podnevi, ponoči in ob slabši vidljivosti. Otroke so opozorili, da morajo vedno upoštevati navodila odraslih oseb.

Uporaba odsevnih oblačil, kresničk, odsevnih trakov in svetil naj postane vsakdanjost ob slabši vidljivosti, bodite vidni tudi kolesarji. Prostovoljno preventivno delo članov ni osredotočeno samo na najmlajšo generacijo. V akcijah se jim pridružijo vse generacije, ki se preizkusijo v prometnem znanju in v motoriki pri vožnji s skiroji ali kolesi na poligonu.

 

 

ZŠAM POLJČANE

V Poljčanah so prostovoljci ozaveščali o pomenu »Biti viden« na cestah 1.,4.in 5.10.2021

 

 

Preventivni dogodek Varna pot v šolo na Ptuju

 

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti je Združenje šoferjev in avtomehanikov Ptuj v sodelovanju s SPVCP Mestne občine Ptuj in Vrtcem Ptuj izvedlo preventivni dogodek »Varne šolske poti« . Dogodek je namenjen povečanju varnosti ptujskih osnovnošolskih otrok na poti v šolo in iz šole s poudarkom na pešcih in kolesarjih. Letos je bilo vključenih 246 učencev 4. razredov, projekt pa so izvajali na vseh osnovnih šolah.

 

 

PRVI ŠOLSKI DAN

Prostovoljci Zveze ZŠAM Slovenije so tudi ob  začetku novega šolskega leta aktivni pri varovanju šolskih poti

 

ZŠAM NOVO MESTO

11 prostovoljcev ZŠAM Novo mesto je na lokacijah okoli 11 šol v občini Novo mesto ter okoliških krajih Otočec, Stopiče, Šmihel ter Mirna peč varovalo otroke ob ponovnem vstopu v šolo

 

ZŠAM PODVELKA

Člani združenja so na avtobusnih postajah,prehodih za pešce,cestnih križiščih,priključkih na peš poti skrbeli za prometno varnost učencev.

 

ZŠAM PTUJ

Na Ptuju je bil uradno predan namenu novi 3D prehod za pešce. Člani ZŠAM Ptuj so aktivno sodelovali pri umestitvi prehoda na lokaciji pred OŠ Ljudski vrt in pri predaji prehoda v uporabo. 3D prehod bistveno pripomore k večji varnosti pešcev pri prečkanju ceste.

 

ZŠAM CERTUS

Prostovoljci ZŠAM Certus so varovali na lokacijah ob štirih osnovnih šolah v Mariboru in okolici.

 

ZŠAM LOGATEC

Prostovoljci ZŠAM Logatec so varovali na kritičnih lokacijah v Logatcu in Rovtah. Varovanje nadaljujejo tudi z akcijo ŠPS.

 

ZŠAM IDRIJA

Člani ZŠAM Idrija so v okolici OŠ Idrija, OŠ Spodnja Idrija, OŠ Godovič in OŠ Črni Vrh podaljšali varovanje tudi drugi teden začetka pouka z akcijo ŠPS. Poleg varovanja so otroke opozarjali tudi na nevarnosti uporabe mobilnikov med vožnjo in hojo. Delili so jim letake, ki so jih otroci z zanimanjem pogledali.

 

ZŠAM IVANČNA GORICA

Članice in člani ZŠAM Ivančna gorica so ob začetku novega šolskega leta pred začetkom in po končanem pouku, na območju Občine Ivančna Gorica na kritičnih točkah v bližini šol poskrbeli za varno pot osnovnošolcev.  25 članic in članov je na treh osnovnih šolah in šestih podružničnih šolah na območju Občine Ivančna Gorica v šolo pospremilo 1871 osnovnošolcev.

 

ZŠAM KOČEVJE

V Kočevju je 15 prostovoljcev ZŠAM Kočevje varovalo na lokacijah okoli OŠ ob Rinži, PŠ Livold, PŠ Kočevska Reka, PŠ Stara Cerkev

 

ZŠAM VRHNIKA

Tudi letos so v ZŠAM Vrhnika pristopili s polno odgovornostjo ob prvih šolskih dnevih. Članice in člani skrbno varujejo  šolske nadebudneže in opozarjajo voznike, da niso sami na cesti. Na inovativen  in prijeten način v OŠ Anton Martin Slomšek pospremijo tudi prvošolce. Letos je z njimi tudi levček iz LIONS kluba Vrhnika. Prometno varnost in trenutno situacijo pa so tudi  zapisali na zvočni trak v sodelovanju z RTV Slovenija

 

ZŠAM LPP

Prostovoljec ZŠAM LPP je varoval otroke pri OŠ Vodmat.

 

ZŠAM POSTOJNA

Člani ZŠAM Postojna so v občinah Postojna in Pivka ob začetku novega šolskega leta, na najbolj prometnih točkah, pomagali otrokom prečkati cesto in jih pospremili do varnih poti v šolo. Vozniki so njihovo prisotnost pozdravili in so bili še bolj pozorni na pešce. V Postojni pa je bila situacija, zaradi prenove Tržaške ceste, bolj problematična.

 

DŠAM MISLINJA

Prostovoljci in prostovoljke DŠAM Mislinja so pospremili otroke varno v šolo na lokacijah okoli OŠ Mislinja.

 

ZŠAM ZREČE

Člani ZŠAM Zreče so se priključili akciji varovanja v okolici treh osnovnih šol in sicer OŠ Zreče, PŠ Gorenje in PŠ Stranjice. Varovali bodo vsak dan do 15.9.2021

 

ZŠAM TRŽIČ

V ZŠAM Tržič na začetku šolskega leta varujejo otroke na kritičnih točkah okoli OŠ Bistrica, OŠ Tržič ter OŠ Kovor.
Letos jih z deljenjem letakov opozarjajo na nevarnost uporabe mobilnih telefonov na cestah ter pomen čelad pri vožnji s skiroji ter kolesi.

 

ZŠAM POŠ-TEL

5 prostovoljcev ZŠAM POŠ-TEL se je pridružilo varovanju na kritičnih točkah po Ljubljani.

 

ZŠAM KAMNIK

Prostovoljci ZŠAM-a Kamnik varujejo na 7 lokacijah v občini Kamnik. Njihovo delo so opazili tudi na Radiu Aktual, ki jih je pogostil s krofi.

 

ZŠAM ILIRSKA BISTRICA

25 prostovoljcev ZŠAM Ilirska Bistrica vsak dan pred začetkom in po končanem pouku skrbi za varnost najmlajših na sledečih lokacijah: Kuteževo, Knežak,Podgrad, Pregarje, Jelšane, Ilirska Bistrica

 

ZŠAM GORNJA RADGONA

Prostovoljci ZŠAM-a Gornja Radgona varujejo na šolskih poteh in križiščih pri OŠ Gornja Radgona, OŠ Negova, Oš Kapela, OŠ Stogovci, OŠ Radenci, OŠ Sveti Jurij, OŠ Apače in v okolici treh vrtcev (G.Radgona, Radenci in Kapela).

 

ZŠAM BREŽICE

V Brežicah člani ZŠAM sodelujejo pri varovanju na šolskih poteh v Brežicah in Dobovi.

 

ZŠAM POLJČANE

V ZŠAM Poljčane izvajajo varovanje na lokacijah okoli osnovne šole in vrtca

 

ZŠAM PTUJ

V ZŠAM Ptuj izvajajo aktivnosti varovanja za prvi šolski dan  na vseh osnovnih šolah v Mestni občini Ptuj. Varovanje se bo izvajalo od 1.9.2021 do 10.9.2021 v dopoldanskem času med 7.30 in 8.30 uro in v popoldanskem času med 12.30 in 13.30 uro na petih lokacijah.

 

Tudi ostala združenja so se aktivno vključila v varovanje v prvih šolski dneh

Zšam Celje so varovali v okolici šol Oš Celje, OŠ Lava, OŠ Frana Krajnca, OŠ Vojnik

Zšam Cerknica na lokacijah pri OŠ Unec, Rakek, Cerknica, Begunje, Grahovo, Nova vas, Stari trg, Iga vas

Zšam Cerkno na kritičnih točkah v okolici OŠ Cerkno

Zšam Dolomiti so izvajali varovanje pri 17 OŠ po Ljubljani ter 5 šolah v občini Brezovica

Zšam Domžale so bili aktivni pri varovanju v okolici domžalskih osnovnih šol Venclja Perka, Slavka Šlandra ter pri OŠ Rodica

Zšam Dravograd so izvajali varovanje pri OŠ Dravograd ter OŠ Šentjanž

Zšam Gorjanci Straža so varovali pri OŠ Vavta vas, OŠ Dolenjske toplice, OŠ Žužemberk ter PŠ Dvor

Zšam Grosuplje v okolici OŠ Luis Adamič

Zšam Krško v okolici 8 osnovnih šol v Krškem in okolici

Zšam Logistični center se je priključil pri varovanju pri OŠ Dragomer

Zšam Nova Gorica na lokacijah pri OŠ Solkan, OŠ Frana Erjavca, OŠ Milojke Štukelj in OŠ Kozara

Zšam Radeče pri OŠ Radeče ter PŠ Svibno

Zšam Ravne na Koroškem pri OŠ v Ravnah, Mežici, Prevaljah in Črni na Koroškem

Zšam Ruše v okolici OŠ Ruše, Lovrenc na Pohorju in Selnica ob Dravi

 

 

Začetek šolskega leta: Kako otroke pripraviti na udeležbo v prometu?

Z začetkom septembra bodo na ulicah in šolskih poteh ponovno  razigrani otroci, ki pogosto niso dovolj pozorni na promet.

Prvošolci bodo opravili prve korake na dolgi in naporni poti do učenosti, starejši pa pričakujejo, da bodo pametnejši, pomembnejši in močnejši kot lani. Vsi skupaj se v tej situaciji, ob različnih ukrepih, navodilih in pritiskih še bolj pogosto izpostavljamo nevarnostim in ogrožanju življenj v prometu.

S pričetkom novega šolskega leta bo tudi več prometnih zastojev in hkrati tudi povečano  prometno varnostno tveganje v bližini izobraževalnih ustanov. Še posebej previdni bi morali biti vozniki, saj igrivi ali zamišljeni otroci na poti v šolo pogosto niti ne opazijo, da bi se jim vozilo približalo. Območja okoli šol bodo postala zelo živahna, otroci pa se bodo povsod pogovarjali in igrali s prijatelji. Tako se bo v prometu zgodilo marsikaj in vozniki bodo morali biti na marsikaj pozorni.

Otroci so v času počitnic pozabili, da morajo biti tudi sami pozorni na razmere v prometu. Zavedati se moramo, da ni  racionalnih rešitev, ki bi otrokom vse povsod omogočile prosto gibanje in prečkanje kritičnih cest.  

ponekod v bližini potekajo gradbena dela in posledično je spremenjena tudi prometna signalizacija, ki so je otroci bili navajeni. S tem je varnost otrok v prometu še bolj ogrožena. Otroci, ki živijo daleč od šole in so prisiljeni hoditi po cestah, kjer ni pločnikov, prečkati železnico ali ceste na neoznačenih in nedostopnih mestih, so vsekakor primer, ki zahteva posebno pozornost. Če k temu dodamo še kronično resen problem odnosa dobršnega dela voznikov do pešcev, se ne bomo veliko zmotili, če navedemo, da je to eden največjih problemov, ki zahteva prednostno obravnavo.

Nobena gradbena strategija in prometna infrastruktura ne moreta nadomestiti prometne kulture in vzgoje otrok – predvsem z vidika nevarnosti, ki se skrivajo. Na napake neodgovornih voznikov je treba otroke čim bolj pripraviti, da se ne spremenijo v nemočno tarčo. Delitev prostora z različnimi načini prevoza je nekaj, kar se otroci naučijo že od malih nog. Z lastno percepcijo opazijo, kako se sami spopadamo z različnimi situacijami in poskušajo razvozlati in nato kopirati starše. Zato je izredno pomembno, da se obnašamo točno tako, kot pričakujemo od otrok ter v svojih dejanjih podčrtati in večkrat ponoviti nekatera dobra dejanja ali opozoriti na napačne in nevarne situacije. Namesto da bi preklinjali in se jezili, ko vozilo ogroža našo varnost ali prednost v prometu, bo otrokom bolj koristilo, da prisluhnejo, kaj bi se lahko zgodilo, kako bi moral delovati problematičen voznik in kaj je narobe. Otroke je treba opozoriti na lastne dobre primere varnega vedenja in komentirati dobra dejanja, da bodo imeli pravi vzor. Seveda mora biti vse prilagojeno na način, ki je razumljiv najmlajšim, saj otrok ne bi smeli obravnavati kot odrasle in pričakovati, da bodo veliko vedeli o prometu.

Če otroku prvič dovolite, da prečka cesto in se premika po cestah, preživite nekaj časa skupaj na celotnem cestnem odseku ali podobnih območjih, kjer mu lahko praktično pokažete in razložite situacije, v katerih se lahko znajde. Ko se za to ustvarijo pogoji, dajte otroku pobudo, tako da ga spodbudite, da glasno komentira in na kratko pojasni svoja dejanja. Od časa do časa “vohunite” in poskušajte ugotoviti, kako se obnaša, če je prepričan (ali misli), da ni starševskega nadzora.

Glavni razlogi, zakaj so otroci ogrožena kategorija udeležencev v prometu:

 • nižja rast, kar jim onemogoča dober pregled nad prometno situacijo,
 • njihovo vidno polje je omejeno,
 • zaradi manjše rasti jih drugi udeleženci v prometu, zlasti vozniki, težje opazijo,
 • nesposobnost natančne ocene hitrosti, s katero se vozila premikajo, in zmanjšane razdalje,
 • njihova sposobnost osredotočanja na prometne dogodke ni v celoti razvita,
 • nepričakovan in impulziven odziv, ker so igrivi,
 • še ne popolnoma razvit občutek za oceno nevarnosti.

Nasveti za starše:

 • govorite z otroki o prometu in opozarjajte jih na morebitne nevarnosti, ki jim grozijo,
 • varno prečkajte cesto,
 • razložite jim namen prehoda za pešce in semaforja ter razloge, zakaj jih morajo spoštovati,
 • pojasnite jim vlogo policista in prostovoljcev na cesti in šolskih poteh,
 • uporabljajte najvarnejšo pot (ne nujno najkrajšo) in vadite varno gibanje z otrokom,
 • otroka opozorite na vsa nevarna mesta na poti,
 • otroka opozorite na posledice neuporabe zaščitne čelade na kolesih in skirojih,
 • otroka opozorite na posledice uporabe mobitela med vožnjo s kolesom ali skirojem,
 • otroku na lastnem primeru pokazati, kako se pravilno obnašati v prometu,
 • nikoli, ne glede na to, kako hitite in vas spremlja otrok, ne storite prometnih prekrškov,
 • ko srečate otroka pred šolo ali hišo, ne čakajte ga na nasprotni strani ceste/ulice, stopite proti njemu,
 • če se vaš otrok ponoči ali v razmerah zmanjšane vidljivosti giblje v prometu, se prepričajte, da je viden, da nosi oblačila in čevlje čim bolj svetlih barv, ali pa mu kupite oblačila, čevlje in šolsko torbo z vgrajenimi odsevnimi elementi.

Vsi skupaj poskušajmo priti do lastnih izkušenj, ne da bi plačali visoko ceno, predvsem pa ne da bi plačali ceno za poškodbe in trpljenje otrok v prometu.

Stopimo skupaj in ustvarjajmo varnostno prometno kulturo!

Varno pot na poti v šolo bodo otrokom v sodelovanju s policijo in AVP kot vsako leto zagotavljali tudi prostovoljci Združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije (ZŠAM). ZŠAM je s temi aktivnostmi pričela pred 51 leti in je postala njihov nosilni steber.

Ob začetku šolskega leta bo po sedežih ZŠAM-ov sodelovalo več kot 600 prostovoljcev na varovanju otrok na poti v šolo.

Udeleženec v promet je vsak slehernik in vsak od nas naj se drži pravil.

Če izhajamo iz odličnega zapisa pisateljice Emilie Buchwald »Otroci postanejo bralci v naročju svojih staršev«, mi zaključujemo z željo, da se otroci varnostno – prometne kulture naučijo že pri starših in jo pozitivno nadgrajujejo skozi celotno življenjsko obdobje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zveza ZŠAM in njeni prostovoljci aktivno ozaveščajo mlade vseh generacij o pasteh in nevarnostih uporabe mobilnega telefona med vožnjo s kolesom.

 

 

ZŠAM IDRIJA

Člani ZŠAM Idrija so v Idriji in Spodnji Idriji sodelovali pri kolesarskih izpitih. Z letaki so otroke opozorili, da mobilniki ne sodijo na vožnjo s kolesom.

 

ZŠAM NOVO MESTO

Tudi letos so člani ZŠAM Novo mesto sodelovali pri izvedbi kolesarskih izpitov na OŠ Brusnice in OŠ Stopiče.

 

ZŠAM VRHNIKA

S šolarji za večjo varnost na kolesih

V sklopu nacionalne akcije Za večjo varnost kolesarjev so v ZŠAM Vrhnika v sodelovanju s POŠ Bevke izvedli razširjeno akcijo ozaveščanja otrok od 1. do 3.  razreda. Poudarek je bil na uporabi osebne zaščitne opreme in tehnični brezhibnosti koles ter motoriki vožnje. Pogovor je potekal tudi, kako se lahko otroci varno udeležijo pri vožnji s kolesom v prometu v sodelovanju s starši oziroma odraslimi osebami ter kako nevarno je med vožnjo uporabljati mobilne telefone

 

Začenjajo se kolesarski izpiti

ZŠAM ZREČE

Člani ZSAM Zreče so sodelovali pri ocenjevanju pripravljenosti učencev glede poznavanja cestnoprometnih predpisov. Pri ocenjevanju je sodelovalo pet članov, ki so bili enotnega mnenja, da so učenci dobro usposobljeni in pripravljeni kot bodoči udeleženci v prometu.

 

Varno tudi po prvomajskih počitnicah

Tudi v tednu po prvomajskih počitnicah so  prostovoljci Zveze ZŠAM Slovenije v bližini šol in vrtcev aktivni pri opozarjanju voznikov na prisotnost najmlajših na cesti.

 

 

Otroci ponovno v šole in vrtce

V ponedeljek, 12. aprila 2021, se v osnovne šole vračajo vsi otroci, v srednje šole pa dijaki po modelu C. To pomeni, da bo promet zgoščen, na cestah pa veliko najbolj ranljivih, med katere spadajo predvsem pešci in kolesarji. Ponovno vračanje otrok v šole in vrtce, od voznikov zahteva stalno pozornost in predvidevanje, še posebej ob šolskih poteh, v okolici vrtcev in šol. Zato policisti skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa pozivajo voznike motornih vozil k največji previdnosti, saj je za nastanek prometne nesreče dovolj že majhna nepozornost. Pozivom k previdni in strpni vožnji se pridružuje tudi Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije

 

 

ZŠAM VRHNIKA

Nacionalna akcija Varnostni pas tudi v Vrtcu Vrhnika

 

V skrbi za varnost in prometno pismenost otrok in odraslih so v ZŠAM Vrhnika tudi letos sodelovali v nacionalni akciji AVP – Varnostni pas, ki poteka od 8. do 14. marca. To je ena od najpomembnejših akcij za najmlajše udeležence v prometu, saj je varnostni pas vez z življenjem. Letošnjo akcijo so izvedli v Vrtcu Vrhnika, enota Rosika v Bevkah. Otrokom so nazorno prikazali namen uporabe varnostnega pasu in pomembnost besede klik in zvoka, ki ga slišimo, ko namestimo varnostni pas. Otrokom so predstavili tudi novo didaktično igro, prometni krog. Otroci zavrtijo prometni krog in na izpisano prometno temo samostojno ali ob pomoči odrasle osebe opišejo prometno situacijo, pasti in varnostne ukrepe v prometu. Najmlajši otroci so se pod nadzorom članov združenja preizkusili v spretnostni vožnji s skiroji in kolesi. Skupaj smo preživeli prijetno, predvsem pa koristno prometno preventivno dopoldne. prometnim kotičkom pred vhodom v enoto Želvica pa so osveščali starše o pomembnosti privezovanja v vozilih.

 

ZŠAM ZREČE

Aktivni v času akcije Varnostni pas

Prostovoljci ZŠAM Zreče so se priključili tudi letošnji nacionalni preventivni akciji Varnostni pas. Udeležencem v prometu so delili letake »Vam je že kliknilo«. Na izpostavljenih točkah proti šoli, na avtobusnih postajah, na točkah, kjer ljudje prihajajo do občine in do vrtcev, so opazovali, če so vozniki in voznice pripeti. Posebej so bili pozorni na to, da se otroci v avtomobilih vozijo na zadnjih sedežih in pri tem uporabljajo varnostni pas. Kjer so opazili nepravilnosti so voznike in voznice opozorili na pomembnost in pravilno uporabo varnostnih pasov. Večina voznikov varnostni pas uporablja in tudi otroci so v avtomobilih pripeti

 

ZŠAM IDRIJA

 Člani ZŠAM Idrija so z razobešanjem plakatov in deljenjem letakov opozarjali voznice in voznike k pomembnosti uporabe varnostnih pasov.

 

VAROVANJE OB PONOVNEM ODPIRANJU ŠOL 

Za varnost otrok na šolskih poteh ponovno skrbijo številni prostovoljci Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije

V torek, 26. januarja 2021, so se po dobrih treh mesecih ponovno odprla vrata osnovnih šol v devetih od dvanajstih regij. K pouku so ponovno zakoračili učenci prvega triletja in vrtčevski otroci. Zaradi situacije, v kateri so bili najmlajši primorani ostati v zavetju doma brez resnega stika s cesto in prometom,  za varnost najmlajših na šolskih poteh ponovno skrbijo tudi prostovoljci Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije. Vse aktivnosti potekajo v skladu z vladnimi ukrepi in priporočili NIJZ.

ZŠAM POLJČANE – V Poljčanah, kjer se je v šolo vrnilo 122 otrok, so večino do šolskih vrat pripeljali starši in organizirani prevozi.

ZŠAM IVANČNA GORICA – 10 prostovoljcev je pomagalo pri varovanju 414 otrok na štirih lokacijah v občini Ivančna Gorica.

ZŠAM DRAVOGRAD – Približno 250 učencev prve triade se je vrnilo tudi v OŠ Dravograd in OŠ Šentjanž, kjer so prostovoljci s svojo prisotnostjo opozarjali voznike na dodatno previdnost. Varovanje bodo nadaljevali do konca tedna.

ZŠAM PTUJ – 5 prostovoljcev je varovalo otroke v prometu na petih lokacijah pred osnovnimi šolami in v bližnji okolici

ZŠAM ZREČE – Prostovoljci ZŠAM Zreče so pristopili k urejanju prometa ob ponovnem pričetku pouka prve triade. Promet so urejali pri OŠ Zreče ter PŠ Stranice in Gorenje. Sodelovalo je 8 članov, ki bodo s svojim delom nadaljevali do konca tega tedna. Poleg varovanja otrok so voznikom delili letake, ki opozarjajo na nevarnost telefoniranja med vožnjo.

ZŠAM KAMNIK – 7 prostovoljcev je na klasičnih lokacijah po občini Kamnik s pomočjo maskot opozorilo na ponovno prisotnost najmlajših na cestah in ob šolah.

ZŠAM TRŽIČ – 8 prostovoljcev je bilo prisotnih na šestih lokacijah v bližini osnovnih šol v občini Tržič. Opažajo, da večino otrok do šole pripeljejo starši, kar ni nič nenavadnega, saj so se vrnili le najmlajši.

ZŠAM LOGATEC – Prostovoljci ZŠAM Logatec varujejo otroke ves teden na dveh lokacijah ob osnovnih šolah. Dogovor s policijo je, da varujejo samo zjutraj, če pa se bo pokazala potreba pa tudi ob zaključku pouka.

ZŠAM VRHNIKA –  V skrbi za varnost najmlajših in sprostitvi odhoda 1. triade v osnovno šolo na so na cesto stopili tudi v ZŠAM Vrhnika. Varno pot in opozarjanje voznikov na otroke na cesti, članice in člani ZŠAM Vrhnika zagotavljajo od 25. januarja do 29. januarja 2021.

ZŠAM POSTOJNA – V ZŠAM Postojna so se odločili za varovanje otrok od torka do petka na lokacijah Postojna, Prestranek, Planina in Pivka.

Skrb za varnost šolarjev v prometu se je nadaljevala tudi v tednu, ko so se v šolske klopi vrnili tudi učenci višjih razredov osnovnih šol, za varovanje so na najbolj kritičnih točkah skrbeli številni prostovoljci združenj ZŠAM Slovenije.

  

ZŠAM LOGATEC                                                                                 ZŠAM NOVO MESTO

  

ZŠAM DRAVOGRAD                                                                          ZŠAM IVANČNA GORICA

 

ZŠAM KAMNIK                                                                                  ZŠAM POLJČANE

   

ZŠAM PTUJ                                                                                       ZŠAM TRŽIČ

 

ZŠAM VRHNIKA                                                                            ZŠAM  ZREČE

 

ZŠAM GORNJA RADGONA

**************************************************************************************************************

ZŠAM VRHNIKA

Na Vrhniki imajo poleg rednih programov v OŠ Ivan Cankar tudi prilagojen izobraževalni program z nižjim izobrazbenim standardom NIS in člani ZŠAM so tudi njim namenili varen ponovni prihod v šolo.

 

ZŠAM DRAVOGRAD

Pešci so najbolj ranljiva skupina v prometu. Nanje je potrebno biti zelo pozoren, zato so se člani ZŠAM Dravograd, SPVCP Dravograd, PP Dravograd, AMD Dravograd in KTV Dravograd pridružili akciji AVP-ja BODI VIDEN, BODI PREVIDEN. Razdelili so odsevni material in obenem opomnili pešce, da je varnost v prometu, tudi za najmlajše udeležence, zelo pomembna. Če si previden, si zlahka viden.

 

ZŠAM TRŽIČ

Nova generacija kolesarjev

Klub zaostrenim epidemiološkim razmeram, so učenci petih razredov OŠ Tržič, dne, 21. oktobra pristopili k opravljanju kolesarskih izpitov. Tako je po usposabljanju sledilo za 45 učencev preverjanje njihove usposobljenosti za samostojno kolesarjenje v prometu.  K uspešni izvedbi izpitnih voženj so, poleg predstavnikov Policije Tržič in učiteljev OŠ Tržič, svoj delež prispevali tudi člani ZŠAM Tržič. Kljub formalno doseženi pravici za samostojno vožnjo v prometu, so predlagali, naj starši oziroma skrbniki kolesarjev, bdijo nad njihovim vedenjem v prometu predvsem z ustreznim zgledom in skupnimi kolesarjenji. Mlade kolesarje naj opozarjajo na obvezno in pravilno uporabo čelad (zakonsko obvezna uporaba do 18 leta starosti), popolno tehnično opremljenost in brezhibnost koles, uporabo ustreznih oblačil ter upoštevanje cestno prometnih predpisov.

 

ZŠAM DRAVOGRAD

Akcijo “Peš bus” na OŠ Dravograd so izvedli člani ZŠAM Dravograd skupaj z ostalimi organizacijami .

 

ZŠAM RUŠE

Evropski teden mobilnosti na OŠ Selnica ob Dravi

Od 16. do 22. septembra 2020 smo tudi v Sloveniji obeleževali Evropski teden mobilnosti. To je bil teden, ko je vsa Evropa intenzivno iskala pot iz prometne zagate, zato so v ta namen v različnih krajih organizirali aktivnosti, ki osveščajo o varnosti v prometu v povezavi z varovanjem ljudi in okolja.

Ker so v preteklem šolskem letu bili zelo uspešni na tekmovanju Varno na kolesu, so učenci in strokovni delavci OŠ Selnica ob Dravi postali celo slovenski ambasadorji tega evropskega tedna. Organizirali so kar nekaj dejavnosti, ki so bile povezane z varnostjo in obnašanjem v prometu. S pomočjo Zavarovalnice Triglav so poskrbeli za brezhibno vozna kolesa in si ogledali kolesarske poti v okolici šole.  V vrtcu in šoli jih je obiskal tudi kuža Pazi. Za učence 1.–5. razreda so pripravili kolesarki popoldan, ko so se mladi kolesarji in vozniki skirojev preizkusili na treh različnih poligonih. Organizirali so tudi kolesarski izlet po lokalni Jabolčni poti, se poučili o prvi pomoči za kolesarje in pripravili hranljivo kolesarsko malico.

 Za učence šole so posneli kratko radijsko oddajo in jih opozorili na obvezno nošenje kolesarske čelade, pripravili pa so tudi kratki anketni vprašalnik in nagradni knjižnični izziv. Učenci 6. razredov so se ves ta čas pripravljali tudi na praktični del kolesarskega izpita, ki so ga iz prejšnjega šolskega leta prestavili v letošnje leto zaradi varnostnih razlogov ob izbruhu COVID-19. Zanje so organizirali varnostni kolesarski poligon in vožnje s kolesi v okolici šole. Pri tem so  pomagali tudi zunanji sodelavci. Aktivnosti so zaključili z izvedbo praktičnega dela kolesarskega izpita. Pod budnim očesom ocenjevalne komisije, ki so jo sestavljali člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Ruše in g. Darko Flak, so kolesarski izpit opravili vsi učenci, za dodatno varnost pa so poskrbeli policisti PP Ruše.

 

ZŠAM IVANČNA GORICA

Članica in člani ZŠAM Ivančna Gorica so izvedli preventivno akcijo preventivno akcijo “Pešci”. Pešce so opozarjali na nujno uporabo odsevnikov za boljšo vidnost v prometu ter jim razdelili letake, brošure,kresničke in odsevne trakove, sta jih  zagotovili AVP in Občina Ivančna Gorica.

 

ZŠAM LOGATEC

Predstavniki policije, SPV in člani ZŠAM  Logatec so izvedli preventivno akcijo ” Bodi viden bodi previden”. Za akcijo je SPV zagotovil 1500 odsevnih trakov, 1000 nalepk in 500 kresničk. Kar nekaj materiala so za razdelili med občane, na točkah blizu cerkvet, rgovskih centrov in bencinskih črpalk. Akcijo so izvedli v večernem času in so jo  občani dobro sprejeli. V njej je  poleg člana SPV in predstavnika policije sodelovalo tudi 10 članov ZŠAM Logatec.

 

ZŠAM VRHNIKA in ZŠAM IDRIJA

Člani ZŠAM Vrhnika nadaljujejo z aktivnostmi na področju prometne preventive v OŠ. Na povabilo ZŠAM Idrija, SPVC Idrija in PP Idrija so v skupnem projektu izvedli akcijo “Prometni poligon in prometni krog po Idriji”. Otroci  prvih razredov OŠ Idrija so preko igre in poligona spoznavali prometne zakonitosti, s pravili na prehodu za pešce in se poigrali v igri, -semafor ma barve tri smo se učili mi! S policistom pa so prečesali šolske poti in pasti v mestu Idrija. Obiskali so tudi OŠ Anton Martin Slomšek Vrhnika, kjer so se učencem 5. razredov zahvalili za sodelovanje v projektu “Evropski teden mobilnosti 2020”. Izpeljali so tudi delavnice na tematiko uporabe in vožnje s kolesom, nočne prepoznavnosti in gibanja po pločniku oz. ob cesti. Poudarek je bil tudi na prevozu s šolskimi avtobusi.

ZŠAM VRHNIKA

ZŠAM Vrhnika se je priključilo Evropskemu tednu mobilnosti. Članice in člani ZŠAM Vrhnika so v sodelovanju z Občino Vrhnika odprli nov odsek kolesarske in peš pot skozi Vrhniko pri naselju Zlatica. S tem so prispevali svoj delež v mozaik čistejšega okolja in k večji rabi alternativnih vozil. Otroci 5. razredov OŠ Anton Martin Slomšek pa so izdelali likovna dela na temo kolesarskega prometa. 

 

ZŠAM PTUJ

Varne šolske poti

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti je Združenje šoferjev in avtomehanikov Ptuj v sodelovanju s SPVCP Mestne občine Ptuj in Vrtcem Ptuj izvedlo preventivni dogodek »Varne šolske poti« . Dogodek je namenjen povečanju varnosti ptujskih osnovnošolskih otrok na poti v šolo in iz šole s poudarkom na pešcih in kolesarjih. Letos je bilo vključenih 230 učencev 4. razredov, projekt pa so izvajali na vseh osnovnih šolah.

 

ZŠAM VRHNIKA

Prometni krog in Evropski teden mobilnosti

V akciji Prometni krog, člani ZŠAM Vrhnika nadaljujejo z dobrimi praksami osveščanja najmlajših udeležencev v prometu. V petek, 11. 9. 2020,  so obiskali učence NIS, OŠ Ivan Cankarja Vrhnika. V prvem delu druženja so izpeljali pogovorno uro kar na prostem in se s tem izognili strogim korona  predpisom, ki veljajo v prostorih vzgoje in izobraževanja. Klepet z učenci je potekal o prometu, o njihovih izkušnjah in spoznanjih, ki jih imajo. Preplet informacij s strani sodelujočih članov združenja in učencev so v nadaljevanju preizkusili s praktičnim delom, udeležbo na cesti. Spoznali in obnovili so znanje, skupaj ugotavljali cestne pasti, ki nas spremljajo na cesti.

V soboto, 12. 9. 2020,  so na povabilo občine Borovnica  sodelovali tudi v projektu Evropski teden mobilnosti pod geslom »Izberi čistejši način prevoza«. V programu promocije trajnostne mobilnosti so člani ZŠAM Vrhnika sodelovali s poligonom za najmlajše in malo starejše otroke.

 

ZŠAM POSTOJNA

Evropski teden  mobilnosti – Tudi v Pivki so šli otroci s spremstvom peš v šolo.

 

A K T U A L N O

ZAČETEK NOVEGA ŠOLSKEGA LETA

Tudi letos aktivni na šolskih poteh

Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije (ZZŠAM) je ena najstarejših nevladnih organizacij, ki se aktivno ukvarja z varnostjo v prometu. Tudi letos bodo od prvega šolskega dneva do 11. septembra v bližini osnovnih šol po vsej Sloveniji razporejeni številni prostovoljci, ki bodo predvsem na kritičnih točkah pomagali ne samo otrokom, ampak tudi drugim šibkejšim udeležencem v prometu.

»Bistvo naših aktivnosti je, da omogočimo otrokom varno pot čez cesto in dvig splošne varnostne  kulture v prometu. Nadaljevali bomo s tudi s šolsko prometno službo, za katero si prizadevamo,  da bi trajala skozi vse šolsko leto. Seveda smo pripravljeni tudi na razmere, ko bi morda lahko prišlo do prekinitve in ponovnega začetka pouka«, je priprave ZZŠAM Slovenije ob začetku šolskega leta predstavil generalni sekretar Fadil Mušinović.

Prostovoljci zveze so za varnost otrok skrbeli tudi v letošnjem maju, ko so se po dveh mesecih premora zaradi epidemije korona virusa otroci  vrnili nazaj v šole in je bilo treba ob vrnitvi v šolske klopi  poskrbeti za varnost na šolskih poteh. Združenja v okviru Zveze ZŠAM Slovenije, ki je izvajalec Šolske prometne službe, so pred ponovnim začetkom šole pregledala vse šolske poti, preverila usklajenost z načrti šolskih poti in pregledala vertikalno in horizontalno prometno signalizacijo. V tednu ponovnega odprtja šol je za varnost učencev na šolskih poteh skrbelo 246 prostovoljcev v okolici osnovnih šol po vsej Sloveniji, opravljenih pa je bilo 2168 ur na terenu.

 

ZŠAM TRŽIČ

Uspešen prvi teden Pešbusa

Z novim šolskim letom 2020/21 so člani ZŠAM Tržič ponovno aktivirali planirane dejavnosti projektov Prvi šolski dnevi in Šolska prometna služba. Tako so poleg varovanja šolarjev na lokacijah v neposredni bližini šol izvajali tudi nadzor nad kolesarji in uporabniki posebnih prevoznih sredstev, ter na šolskih prevozih. S 7. septembrom 2020 so začeli izvajati tudi aktivnosti v okviru »Pešbusa«. Kljub deževnem jutru smo »prepeljali« 40 šolarjev in jim udeležbo tudi potrdili. In tako bo naslednja dva tedna. Varnost šolarjev (povprečno 35 na dan) je zagotavljalo osem prostovoljcev ZŠAM Tržič, ki so pokrivali tri v naprej opredeljene in označene relacije. Pomembno je, da so z izvedbo zadovoljni šolarji, njihovi starši, predstavniki šole in prostovoljci, saj projekt vsem navedenim udeležencem prinaša koristi, ki jih lahko strnemo v naslednje:

 • šolarji so vsak dan fizično aktivni več časa in so bolje telesno pripravljeni kot otroci, ki se v šolo vozijo;
 • spodbuja osebnostni in socialni razvoj šolarjev, saj ti razvijajo neodvisnost, krepita se njihov občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih;
 • šolarji s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja, ter postajajo bolj suvereni udeleženci v prometu;
 • z zgodnjim razvijanjem zdravih navad, kot je pešačenje, vzgajamo ozaveščene posameznike z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom;
 • razbremeni starše, ki tako šolarjev ni potrebno pospremiti ali jih pospremijo na bistveno krajših razdaljah oziroma samo ob določenih dnevih, ne pa vsak dan;
 • ob pešačenju šolarjev v šolo, se zmanjša število avtomobilskih prevozov in posledično tudi gostota prometa in količina škodljivih izpustov na splošno še zlasti pa v okolici šol;
 • prostovoljci pa se fizično aktivirajo, vključijo v del usposabljanja šolarjev, v medgeneracijsko sožitje in v družbeno koristno delo.

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU!

 

ZŠAM POŠ-TEL

Pet prostovoljcev ZŠAM POŠ-TEL je na lokacijah po Ljubljani in v Loškem potoku skrbelo za varnost otok od 1.do 8. septembra 2020.

 

ZŠAM MISLINJA

Varovanje je potekalo tudi na šolskih poteh v Mislinji. Varovalo je osem članov ZŠAM, ki so se izmenjevali po vnaprej dogovorjenih terminih. Varovali so devet dni in skupaj opravili 75 prostovoljnih ur varovanja otrok. Seveda je svojo pomoč dodal tudi policist, ki je z navzočnostjo poskrbel za še dodatno umirjanje prometa.

 

ZŠAM GORNJA RADGONA

Skupno je letos za dvotedensko varnost otrok na radgonskem območju, kjer je preko 1.550 osnovnošolskih otrok, skrbelo preko 40 uniformiranih članov združenja.

 

ZŠAM GORJANCI STRAŽA

Člani ZŠAM Gorjanci so uspešno izvedli akcijo “VARNO NA POTI V ŠOLO”. Bli so aktivni poleg Osnovne šole v Vavti vasi , v Dolenjskih Toplicah in v Žužemberku. Ker so njihove uniforme in ostala oprema dobro vidne, vozniki zmanjšajo hitrost in so bolj pozorni

 

ZŠAM ILIRSKA BISTRICA

Kar 23 članov združenja je v prepoznavnih rumenih odsevnih telovnikih v družbi policistov budno spremljalo promet v bližini vzgojnoizobraževalnih ustanov v Ilirski Bistrici in pripomoglo k doslednemu upoštevanju cestnoprometnih pravil.

 

ZŠAM VRHNIKA

Člani ZŠAM Vrhnika so v sodelovanju s PP Vrhnika in Mestnim redarstvom uspešno brez nezgod  pospremil v šole in vrtce preko 2800 otrok. Za dobro opravljeno delo so od podjetja MKeršanc Vrhnika in Sveta za preventivo in vzgojo v prometu  prejeli kape. 

 

ZŠAM DRAVOGRAD

Prostovoljci ZŠAM Dravograd so varovali najmlajše na poti v šolo in iz nje na več lokacijah v Dravogradu in Šentjanžu in sicer dva tedna po začetku pouka.

 

ZŠAM POLJČANE

In se ena akcija je minila brez prometne nesreče, prostovoljci ZŠAM Poljčane so prejeli pohvale šole, sveta za preventivo in občinskega redarja, 

 

ZŠAM IVANČNA GORICA

23 članov ZŠAM Ivančna Gorica je prvi šolski dan na devet šol v občini pospremilo 1803 učence, od tega kar 219 prvošolčkov.

 

ZŠAM NOVA GORICA

Tudi na goriškem so prostovoljci poskrbeli, da so otroci varno prišli v šolo. Prostovoljci ZŠAM Nova Gorica so bili prisotni na štirih lokacijah v Novi Gorici ter Solkanu.

 

ZŠAM KAMNIK

Prostovoljci ZŠAM Kamnik so na sedmih lokacijah v Kamniku in okolici aktivno sodelovali v akciji varovanja najmlajših na šolskih poteh in ob šolah.

 

ZŠAM NOVO MESTO

Priprave na preventivno akcijo varovanja v prvi šolskih dnevi 2020 so v ZŠAM Novo mesto začeli z dvema sestankoma. Prvega je sklical Svet za vzgojo in preventivo v cestnem prometu Novo mesto. na njem pa so bili med drugim prisotni župan Gregor Macedoni in  ravnatelji osnovnih šol, na drugem pa vsi udeleženci preventivne akcije varovanja, kjer so prejeli dodatne napotke za delo.

 

ZŠAM CERKNO

V ZŠAM Cerkno so ob začetku novega šolskega leta izvajali varovanje 9 dni in sicer na dveh lokacijah. Izpostavljajo problem, da je nujna ureditev površine, kjer bi starši lahko varno oddajali otroke,ko jih z avtom pripeljejo do šole.

 

ZŠAM PTUJ

Prostovoljci ZŠAM Ptuj so nadaljujevali varovanje tudi v drugem tednu po začetku pouka in sicer na vseh lokacijah okoli šol na Ptuju in v Grajeni, v jutranjih urah ter po končanem pouku.

 

ZŠAM RUŠE

Prostovoljci ZŠAM Ruše nadaljujejo varovanje v Rušah, Selnici in Lovrencu na Pohorju. Opažajo, da so otroci v avtomobilih pripeti, problem pa je prevelika hitrost nekaterih voznikov v Rušah mimo šole, kljub fizičnim oviram na cestišču.

 

ZŠAM KOČEVJE

Prostovoljci ZŠAM Kočevje so vseh 14 dni varovali otroke na šolskih poteh v Kočevju, Stari cerkvi, Livoldu in Kočevski reki.

 

ZŠAM CERTUS MARIBOR

Prostovoljci ZŠAM Certus Maribor so bili aktivni na  lokacijah okoli štirih osnovnih šol, sodelovalo je 12 prostovoljcev. Po lokacijah je bila prisotna tudi rajonska policija in učenci Prometne šole Maribor

 

ZŠAM ZREČE

Prostovoljci ZŠAM Zreče so bili vseh 14 dni prisotni okoli osnovnih šol Zreče, Stranice in Gorenje nad Zrečami. Sodelovalo je 11 prostovoljcev. Zaradi dobre sprejetosti in učinkovitosti njihove prisotnosti na terenu, bodo varovali tudi po krompirjevih počitnicah.

 

ZŠAM KRŠKO

Prostovoljci ZŠAM Krško v sodelovanju s policijo varujejo otroke na več lokacijah v Krškem in okolici.

 

ZŠAM RADEČE

Kot že mnogo let tudi letos prostovoljci ZŠAM Radeče varujejo šolarje na štirih kritičnih točkah pri prehodih za pešce in pri šoli. Poleg tega kontrolirajo tudi varnostne pasove ter v letošnjem letu izjemoma tudi uporabo oz. nošenje mask v avtobusih.

 

ZŠAM RAVNE NA KOROŠKEM

Šest prostovoljcev ZŠAM Ravne na Koroškem v sodelovanju s policijo skrbi za varno pot otrok v šolo in iz nje  v občinah Prevalje, Mežica in Črna.

 

ZŠAM LOGATEC

Začelo se je novo šolsko leto in več kot 1000 učencev je zakorakalo v šolo tudi v občini Logatec.Kot vsako leto člani ZŠAM Logatec v začetku šolskega leta skrbijo za njihovo varno pot v šolo. V sodelovanju z občinsko SPV in policijsko postajo določijo prehode do šol, kjer pričakujejo največje povečanje prometa. Posebnost v logaški občini je gost tovorni tranzitni promet, tako, da je pozornost učencev na poti v šolo še toliko večja.

 

ZŠAM CERKNICA

Člani ZŠAM Cerknica so varovali otroke na šolskih poteh na vseh običajnih lokacijah v občini

 

ZŠAM IDRIJA

Prostovoljci ZŠAM Idrija so ob začetku novega šolskega leta varno pospremili v šolo tudi učence s prilagojenim programom.

 

ZŠAM PTUJ

V ZŠAM Ptuj so se aktivno pripravljali na prvi šolski dan. Sodelovali so pri pregledu šolskih poti in načrtovali mesta, kjer je potrebno varovanje. Varovanje izvajajo na petih lokacijah v bližini ptujskih osnovnih šol.

 

ZŠAM POSTOJNA

Prostovoljci ZŠAM Postojna so v občinah Postojna in Pivka postavili 43 triopanov in s tem udeležence prometa opozorili, da so šolarji ponovno na cestah. V Pivki  na avtobusni postaji je največ otrok, zato je prisotnost  člana ZŠAM dobrodošla.

 

ZŠAM VRHNIKA

Tudi v letošnjem letu so se člani ZŠAM Vrhnika vključili v akcijo varovanja otrok ob začetku šole. Varujejo na 14 točkah v občini Vrhnika. Na prvi šolski dan so  izvedli tudi preventivno akcijo na OŠ Anton Martin Slomšek, kjer so otroke in starše seznanili s pastmi v prometu.

 

ZŠAM BREŽICE

Prostovoljci ZŠAM Brežice so se tudi letos priključili akciji varovanja ob začetku šole in sicer v Brežicah ter Dobovi.

 

ZŠAM DOMŽALE

Tudi letos so prostovoljci ZŠAM Domžale aktivni v varovanju na šolskih poteh v občini Domžale. Opažajo, da je prometna kultura voznikov iz leta v leto boljša, vseeno pa je občasno potrebno koga opozoriti na kakšno nepravilnost, npr.ustavljanje in izstopanje otrok iz avtomobila na prehodu za pešce.

 

ZŠAM LPP

Prostovoljci ZŠAM LPP so se tudi letos, kot vsako leto, pridružili akciji varovanja otrok v prvih šolskih dneh. Aktivni so na lokacijah v Vodicah, na Vrhniki, Vižmarjih in Vodmatu.

 

ZŠAM DOLOMITI

Kot že več kot 30 let, so prostovoljci ZŠAM Dolomiti vsako leto ob začetku šolskega leta prisotni na lokacijah v okoli šestnajstih šol po Ljubljani in v občini Brezovica.

 

ZŠAM LOGISTIČNI CENTER

Na treh lokacijah v Ljubljani so za varnost otrok poskrbeli prostovoljci ZŠAM Logistični center in jih opozarjali, da je pri prečkanju ceste bolje opazovati promet in s tem poskrbeti za svojo varnost, kot gledati v mobilni telefon.

 

ZŠAM POLJČANE

V Poljčanah se je letošnje šolsko leto začelo drugače, kot običajno. Večina otrok je v šolo prišla peš, saj jih starši z avtomobili niso vozili prav do šole. Otroci so se zbrali pred šolo, učitelji pa so jih pospremili v razrede. Prvi šolski dan so bili poleg prostovoljcev ZŠAM Poljčane na cestah prisotni tudi policisti in občinski redarji.

 

ZŠAM TRŽIČ

Kot običajno, so se prostovoljci ZŠAM Tržič tudi prvi šolski dan šolskega leta 2020/21, organizirali in zavarovali neposredno okolico vseh treh osnovnih šol in podružnične šole v Kovorju z namenom, zagotoviti čim večjo prometno varnost šolarjem. Ob prisotnosti policije in komunalnih redarjev, so dosegli osnovni namen, saj so s svojo prisotnostjo opozorili udeležence v prometu na ponovno veliko prisotnost najranljivejših udeležencev v prometu in umirili prometne tokove v neposredni bližini šol. Po planu bodo aktivnosti nadaljevali do konca tega tedna in jih dopolnili še z nekaterimi aktivnostmi iz nabora projekta Šolska prometna služba.

_________________________________________________________________________________

Kolesarski izpiti na OŠ Križe

Na Osnovni šoli Križe v občini Tržič so 23. junija izvedli kolesarske izpite učencev petih razredov. Tako je po usposabljanju, ki ga je žal prekinila pandemija koronavirusa, za 45 učencev sledil prvi resni preizkus usposabljanja za samostojno udeležbo v prometu.  K uspešni izvedbi izpitnih voženj so svoj del prispevali tudi člani ZŠAM Tržič in si prislužili pohvalo s strani predstavnikov šole

Kljub formalno doseženi pravici za samostojno vožnjo v prometu, pa so člani ZŠAM predlagali, naj starši oziroma skrbniki mladoletnih kolesarjev, bdijo nad njihovim vedenjem v prometu. To pomeni, da jim dajejo ustrezen zgled in opozarjajo na obvezno uporabo čelad (zakonsko obvezna uporaba do 18 leta starosti), popolno tehnično opremljenost koles, uporabo ustreznih oblačil ter upoštevanje cestno prometnih predpisov.

________________________________________________________________________________________________

Prostovoljci so se ponovno izkazali

Člani Zveze ZŠAM Slovenije so skrbeli za varnost otrok ob ponovnem odprtju šol in vrtcev

Po dveh mesecih premora zaradi epidemije korona virusa so se otroci z 18. majem vrnili nazaj v šole, zato  je bilo treba ob vrnitvi v šolske klopi  poskrbeti za varnost učencev na šolskih poteh.

Združenja v okviru Zveze ZŠAM Slovenije, ki je izvajalec Šolske prometne službe, so pred ponovnim začetkom šole pregledala vse šolske poti, preverila usklajenost z načrti šolskih poti in pregledala vertikalno in horizontalno prometno signalizacijo. Prav tako so o aktivnostih obvestila šole.

S 1. in 3. junijem se v šolo vračajo še učenci preostalih razredov osnovnih šol. Člani združenj ZŠAM Slovenije so poskrbeli tudi za njihovo varnost na šolskih poteh.

   

V tednu ponovnega odprtja šol je za varnost učencev na šolskih poteh skrbelo 246 prostovoljcev v okolici 78 osnovnih šol po vsej Sloveniji, kar predstavlja skoraj četrtino vseh. Podporo aktivnostim Zveze ZŠAM so izrazili tudi nekateri župani.

 

ZŠAM Certus Maribor

 

ZŠAM Logatec

Člani ZŠAM Logatec so ob ponovnem odprtju vrtcev in šol skrbeli za prometno varnost otrok na najbolj nevarnih prehodih

 

ZŠAM Cerkno

 

ZŠAM Gorjanci

 

ZŠAM Novo mesto

 

ZŠAM Postojna

 

ZŠAM Radeče

 

ZŠAM Ruše

 

ZŠAM Zreče

ZŠAM Gornja Radgona

Prostovoljce ZŠAM Gornja Radgona sta pri njihovem delu podprla tudi tamkajšnji župan in ravnatelj osnovne šole

 

ZŠAM Dravograd

Prostvoljci ZŠAM Dravograd so varovali otroke vseh pet dni pri dveh osnovnih šolah.

 

ZŠAM Ilirska Bistrica

Aktivnosti ZŠAM Ilirska Bistrica pred tremi osnovnimi šolami v občini Ilirska Bistrica.

 

ZŠAM Kočevje

Varovanje otrok v Stari cerkvi in v Kočevju pri šoli ob Rinzi je potekalo brez težav in predvsem varno

 

ZŠAM Kamnik

Omogočili so varno pot v šolo

Člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Kamnik so se, pod vodstvom predsednika Franca Pivka, v teh dneh samoiniciativno odločili, da otrokom, ki so po dveh mesecih ponovno sedli v šolske klopi, omogočijo varno pot v šolo. Na ključnih točkah, predvsem pred šolami, so člani Združenja otroke usmerjali in jim podajali navodila, kako se pravilno obnašati v cestnem prometu. Občina Kamnik  se iskreno zahvaljuje za njihov doprinos k varnosti našim najmlajšim udeležencem v prometu

 

ZŠAM Mislinja

NAŠI »TAMALI« SPET VARNI V ZAVETJU ŠOLSKIH KLOPI Občina Mislinja je verjetno ena redkih lokalnih skupnosti v Sloveniji, kjer so se ob ponovnem vstopu otrok prve triade v šolo odločili, da bodo ves prvi teden izvajali varovanje na izpostavljenih točkah. Za akcijo so odgovorni: župan Bojan Borovnik, ravnateljica OŠ Natalija Aber Jordan, Joža Merzdovnik in Franc Smagej. Glejte nas- VTV.

Objavil/a Danijel Vunderl dne Ponedeljek, 18. maj 2020

 

ZŠAM  Vrhnika

Šolarji so spet na cesti

Člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Vrhnika so po dolgem času v vrtce in šole ponovno pospremili naše najmlajše udeležence v prometu, najmlajše otroke v vrtce in učence od 1. do 3. razreda v šolo. V ponedeljek, 18. maja, ko so sedli v šolske klopi so vestno in s polno odgovornostjo stopili na ceste.

»Na naše najmlajše bodite pozorni, še posebej v okolici šol in vrtcev, prilagodite hitrost vaših vozil in odpravite se od doma pravočasno.« To je bil apel vsem voznikom in ostalim udeležencem v prometu. Občane Vrhnike so na previdnost na cesti opozarjali tudi preko medijev in transparentov, staršem in skrbnikom otrok pa smo hkrati sporočili tudi, da naj poskrbijo za varnost otrok tudi v vozilih. 

Člani ZŠAM Vrhnika bodo tako v skupni akciji, od 18. do 22. maja 2020, v jutranjih in popoldanskih urah aktivno, ob pomoči policije varovali prehode za pešce in nevarne prometne točke v naši občini. S svojo fizično prisotnostjo in prepoznavnimi jopiči ZŠAM Vrhnika bodo zagotovo prispevali k večji prometni varnosti.

 

 

ZŠAM Tržič

Otroke bodo varovali tudi prihodnje dni

Pa smo ga dočakali, bolj ali manj veseli, bolj ali manj pripravljeni. V slogu vladnih ukrepov po razglasitvi pandemije in ukrepov za sproščanje omejitev, so se člani ZŠAM Tržič morali organizirati praktično zadnji trenutek, torej v petek, 15. maja.

Načrtovali so sicer več aktivnosti na področju varovanja najmlajših udeležencev v prometu (učencev prve triade), vendar so se morali, zaradi predhodno omenjenih nedorečenosti, omejiti na prisotnost prostovoljcev ZŠAM na najnevarnejših točkah na šolskih poteh v neposredni bližini osnovnih šol.  Tako je še vedno večina načrtovanih aktivnosti projekta ŠPS v stanju mirovanja.

Kljub maloštevilnim osnovnošolcem so zaznali, da so večino pripeljali starši z avtomobili. Žal pa so starši kot vozniki, očitno v času pandemije pozabili na nekaj osnovnih pravil, pomembnih za varnost v prometu. Izstopali sta zlasti uporaba mobilnih telefonov in vožnja otrok na sovoznikovem sedežu. Imeli so tudi težave z upoštevanjem prometnih znakov. 

S svojo prisotnostjo so člani ZŠAM, tako kot pri izvajanju varovanja ob prvih šolskih dnevih, doživeli pozitivni odziv tako s strani policije, kot tudi ostalih  odgovornih za prometno varnost, ter večine ostalih udeležencev v prometu. Z aktivnostmi bodo nadaljevali tudi naslednje dni, seveda v odvisnosti od dogovorov z vodstvi osnovnih šol.

 

ZŠAM Grosuplje

 

ZŠAM Ivančna Gorica

 

ZŠAM Idrija

Tudi v ZŠAM Idrija so potekala aktivna usklajevanja glede varovanja šolskih poti v občini Idrija. Iskreno se zahvaljujejo vsem članom, ki so brez pomislekov stopili v oporo staršem, šolam ter učencem na njihovih poteh v šole.

 

ZŠAM Ptuj

 

Na Ptuju so prostovoljci, člani ZŠAM Ptuj, opravljali varovanje ob ponovnem odprtju osnovnih šol na petih lokacijah

 

ZŠAM Poljčane

 

 

 

AKTIVNOSTI  

Ponovno odprtje šolskih vrat

Za varnost otrok na šolskih poteh bodo ponovno skrbeli prostovoljci Zveze ZŠAM Slovenije

Po dveh mesecih premora zaradi epidemije korona virusa se bodo otroci predvidoma z 18. majem vrnili nazaj v šole. Ceste so bile v tem času precej prazne, zato bo ob vrnitvi v šolske klopi treba poskrbeti za varnost učencev na šolskih poteh.

Združenja bodo v okviru Zveze ZŠAM Slovenije, ki je izvajalec Šolske prometne službe, bodo pred ponovnim začetkom šole pregledala vse šolske poti, preverila usklajenost z načrti šolskih poti in pregledala vertikalno in horizontalno prometno signalizacijo. Prav tako bodo o aktivnostih obvestila šole in jim še druge aktivnosti v zvezi z izvajanjem ukrepov povezanih z epidemijo.

 

Zveza ZŠAM Slovenije s projektom ŠOLSKA PROMETNA SLUŽBA sodeluje v programu VIZIJA NIČNaj Vizija NIČ povezuje. Scenarij in izvedba: Miss Moose

 

ČLANI ZŠAM VRHNIKA, IVANČNA GORICA, PTUJ, DRAVOGRAD IN RADEČE SO VAROVALI NAJMLAJŠE PO NOVOLETNIH POČITNICAH

 

 

 

Fizična konstrukcija, pomanjkanje znanja in veščin, skromne prometne izkušnje in pomanjkanje
zavesti o nevarnostih in rizikih so temeljni pogoji zaradi katerih je potrebno že v samem začetku
pričeti z vzgojo otrok v prometu oz. z zagotavljanjem njihove varnosti v prometu. Kontinuirano
sistemsko delo na prometni vzgoji in krepitvi varnostne kulture najmlajših udeležencev, ob aktivnem
sodelovanju vrtcev, šol, staršev, Agencije za varnost prometa, policije in nevladnih organizacij, je
ključnih faktor zmanjšanja prekrškov in prometnih nesreč v katerih so udeleženi otroci.
Aktivna udeležba otrok v prometu se prične v obdobju prvega prestopa šolskega praga, prvo
seznanjanje z varnostjo v prometu pa že prej- s sprehodi in aktivnostmi vezanimi na varnost v
prometu v času bivanja v vrtcu. Način na kateri otroci uporabljajo prometne površine od njihovega
prebivališča do šole določa njihovo izpostavljenost in lastnosti udeležbe v cestnem prometu. Otroci
pešci in potniki morajo na tem delu poti biti popolnoma zaščiteni in varni. Zato je potrebno ves čas
spremljati in izvajati ukrepe, da se morebitni negativni odkloni na šolskih poteh preprečijo. Prav tako je
potrebno neprestano zagotavljati, da imajo otroci, kot potniki, v osebnem prevozu ali organiziranem,
preskrbljeno varno mesto vstopa in izstopa iz vozila. S proaktivnim pristopom k varnosti otrok v
prometu, primerno uporabo varnostne opreme in ustrezno prometno signalizacijo, se spremlja in
usmerja vzgoja ter gibanje otrok k cilju čim bolj varnega sobivanja otrok in drugih udeležencev v
prometu.

PROJEKT ŠOLSKA PROMETNA SLUŽBA (ŠPS)
Projekt Šolska prometna služba (ŠPS) predstavlja sistematični pristop k zagotavljanju varnosti najmlajših udeležencev v prometu, s ciljem zagotavljanja kratkoročnih -hitrih in dolgoročnih- strateških predlogov in rešitev za izboljšanje prometne varnosti otrok. Analiza varnosti otrok v prometu, upoštevajoč njihove psihofizične lastnosti, izpostavlja pomen zagotavljanja varnosti otrok na poti v in iz šole. Zato je med drugimi nameni ŠPS tudi nadzor prometnih površin v širši okolici šol in vrtcev, ter ugotavljanje tveganj, katerim je ta ranljiva skupina v prometu izpostavljena.

ŠPS zajema:
– analizo mnenja otrok o nevarnostih v prometu;
– analizo mnenja zaposlenih v šolah;
– analizo mnenja staršev;
– vzgoja in usposabljanje otrok na področju prometa (delavnice)
– nadzor varnosti na šolskih poti;
– fizično varovanje otrok na nevarnih mestih;

Zveza ZŠAM Slovenije skupaj s svojimi Združenji in partnerji izvaja analizo stanja varnosti otrok v prometu na območju posameznih lokalnih skupnosti (sedežih ZŠAM) s ciljem definiranja predlogov za povečanje varnosti in varnostne kulture otrok na območjih šol in vrtcev, ter zagotavljanje varnihšolskih poti. Izvaja se posnetek in analiza obstoječega stanja, kontrola šolskih poti, anketiranje zaposlenih v šolah in vrtcih, intervjujanje in anketiranje otrok ter staršev z namenom, da bi se prepoznali kratkoročni in dolgoročni ukrepi za izboljšanje varnosti otrok v prometu.

Namen ŠPS
ŠPS izvajajo članice ZŠAM Slovenije in drugih NVO v sodelovanju s partnerji ( AVP, Policija, MZŠIŠ, starši).

Namen ŠPS ob podpori koordinatorja in strokovnih služb ZZŠAM Slovenije je:
– zagotavljanje varnosti otrok v prometu in širjenju varnostne kulture,
– vzgoja in usposabljanje otrok o varnosti v prometu,
– varovanje otrok pred nevarnostmi prečkanja cest na njihovi poti v šolo in iz nje;
– pomagati voznikom avtobusov pri varnem prevozu učencev v šolo in iz nje;
– sodelovati z izobraževalnimi ustanovami;
– sodelovati s starši/skrbniki otrok

Cilji ŠPS
– kontinuirano zagotavljanje varnosti otrok v prometu,
– širjenja načela solidarnosti in varnostne kulture med otroci in otroki ter ostalimi udeleženci v prometu,
– sledenje »VIZIJE 0« otrok udeleženih v prometnih nesrečah

PREDNOSTI ŠPS

ZA OTROKE:

– pridobijo osveščenost o varnosti v prometu,
– počutijo se varne,
– spoštujejo druge udeležence v prometu,
– pridobivajo nova znanja,
– postajajo samostojni

ZA ŠOLE IN VRTCE:

– večja vloga pri ozaveščanju o prometni varnosti,
– priložnost promocije in sprejemanje konstruktivnih rešitev za otroke,
– pozitiven odnos s starši,
– sodelovanje s Policijo in NVO,
– uvajanje novih praks

ZA LOKALNO SKUPNOST:

– varnejša okolja za pešce, kolesarje, motoriste,
– krepitev povezanosti med skupnostjo in NVO,
– krepitev državljanske in družbene odgovornosti,
– pozitivno sodelovaje z otroci, starši, šolami, policijo in drugimi organizacijami s področja
varnosti.
– večja vloga Svetov za preventivo in vzgojo v prometu

VLOGA STARŠEV IN SKRBNIKOV V ŠPS:

– dajejo podporo delovanju ŠPS,
– se aktivno vključujejo v izvajanje ŠPS,
– razvijajo pri otrocih pomen varnostne kulture,
– so zgled otrokom glede upoštevanja prometnih predpisov in prometne kulture
– služijo kot vez med NVO, šolami in skupnostjo.

                       

 

 

KONTAKT: Zveza ZŠAM Slovenije – Tanja Škof, koordinatorica projekta: 051 388 183, email: aktivnosti@zveza-zsam.si