ŠOLSKA PROMETNA SLUŽBA

ZA VARNOST in VZGOJO OTROK V PROMETU

AKTIVNOSTI

 

ZŠAM TRŽIČ

Nova generacija kolesarjev

Klub zaostrenim epidemiološkim razmeram, so učenci petih razredov OŠ Tržič, dne, 21. oktobra pristopili k opravljanju kolesarskih izpitov. Tako je po usposabljanju sledilo za 45 učencev preverjanje njihove usposobljenosti za samostojno kolesarjenje v prometu.  K uspešni izvedbi izpitnih voženj so, poleg predstavnikov Policije Tržič in učiteljev OŠ Tržič, svoj delež prispevali tudi člani ZŠAM Tržič. Kljub formalno doseženi pravici za samostojno vožnjo v prometu, so predlagali, naj starši oziroma skrbniki kolesarjev, bdijo nad njihovim vedenjem v prometu predvsem z ustreznim zgledom in skupnimi kolesarjenji. Mlade kolesarje naj opozarjajo na obvezno in pravilno uporabo čelad (zakonsko obvezna uporaba do 18 leta starosti), popolno tehnično opremljenost in brezhibnost koles, uporabo ustreznih oblačil ter upoštevanje cestno prometnih predpisov.

 

ZŠAM DRAVOGRAD

Akcijo “Peš bus” na OŠ Dravograd so izvedli člani ZŠAM Dravograd skupaj z ostalimi organizacijami .

 

ZŠAM RUŠE

Evropski teden mobilnosti na OŠ Selnica ob Dravi

Od 16. do 22. septembra 2020 smo tudi v Sloveniji obeleževali Evropski teden mobilnosti. To je bil teden, ko je vsa Evropa intenzivno iskala pot iz prometne zagate, zato so v ta namen v različnih krajih organizirali aktivnosti, ki osveščajo o varnosti v prometu v povezavi z varovanjem ljudi in okolja.

Ker so v preteklem šolskem letu bili zelo uspešni na tekmovanju Varno na kolesu, so učenci in strokovni delavci OŠ Selnica ob Dravi postali celo slovenski ambasadorji tega evropskega tedna. Organizirali so kar nekaj dejavnosti, ki so bile povezane z varnostjo in obnašanjem v prometu. S pomočjo Zavarovalnice Triglav so poskrbeli za brezhibno vozna kolesa in si ogledali kolesarske poti v okolici šole.  V vrtcu in šoli jih je obiskal tudi kuža Pazi. Za učence 1.–5. razreda so pripravili kolesarki popoldan, ko so se mladi kolesarji in vozniki skirojev preizkusili na treh različnih poligonih. Organizirali so tudi kolesarski izlet po lokalni Jabolčni poti, se poučili o prvi pomoči za kolesarje in pripravili hranljivo kolesarsko malico.

 Za učence šole so posneli kratko radijsko oddajo in jih opozorili na obvezno nošenje kolesarske čelade, pripravili pa so tudi kratki anketni vprašalnik in nagradni knjižnični izziv. Učenci 6. razredov so se ves ta čas pripravljali tudi na praktični del kolesarskega izpita, ki so ga iz prejšnjega šolskega leta prestavili v letošnje leto zaradi varnostnih razlogov ob izbruhu COVID-19. Zanje so organizirali varnostni kolesarski poligon in vožnje s kolesi v okolici šole. Pri tem so  pomagali tudi zunanji sodelavci. Aktivnosti so zaključili z izvedbo praktičnega dela kolesarskega izpita. Pod budnim očesom ocenjevalne komisije, ki so jo sestavljali člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Ruše in g. Darko Flak, so kolesarski izpit opravili vsi učenci, za dodatno varnost pa so poskrbeli policisti PP Ruše.

 

ZŠAM IVANČNA GORICA

Članica in člani ZŠAM Ivančna Gorica so izvedli preventivno akcijo preventivno akcijo “Pešci”. Pešce so opozarjali na nujno uporabo odsevnikov za boljšo vidnost v prometu ter jim razdelili letake, brošure,kresničke in odsevne trakove, sta jih  zagotovili AVP in Občina Ivančna Gorica.

 

ZŠAM LOGATEC

Predstavniki policije, SPV in člani ZŠAM  Logatec so izvedli preventivno akcijo ” Bodi viden bodi previden”. Za akcijo je SPV zagotovil 1500 odsevnih trakov, 1000 nalepk in 500 kresničk. Kar nekaj materiala so za razdelili med občane, na točkah blizu cerkvet, rgovskih centrov in bencinskih črpalk. Akcijo so izvedli v večernem času in so jo  občani dobro sprejeli. V njej je  poleg člana SPV in predstavnika policije sodelovalo tudi 10 članov ZŠAM Logatec.

 

ZŠAM VRHNIKA in ZŠAM IDRIJA

Člani ZŠAM Vrhnika nadaljujejo z aktivnostmi na področju prometne preventive v OŠ. Na povabilo ZŠAM Idrija, SPVC Idrija in PP Idrija so v skupnem projektu izvedli akcijo “Prometni poligon in prometni krog po Idriji”. Otroci  prvih razredov OŠ Idrija so preko igre in poligona spoznavali prometne zakonitosti, s pravili na prehodu za pešce in se poigrali v igri, -semafor ma barve tri smo se učili mi! S policistom pa so prečesali šolske poti in pasti v mestu Idrija. Obiskali so tudi OŠ Anton Martin Slomšek Vrhnika, kjer so se učencem 5. razredov zahvalili za sodelovanje v projektu “Evropski teden mobilnosti 2020”. Izpeljali so tudi delavnice na tematiko uporabe in vožnje s kolesom, nočne prepoznavnosti in gibanja po pločniku oz. ob cesti. Poudarek je bil tudi na prevozu s šolskimi avtobusi.

ZŠAM VRHNIKA

ZŠAM Vrhnika se je priključilo Evropskemu tednu mobilnosti. Članice in člani ZŠAM Vrhnika so v sodelovanju z Občino Vrhnika odprli nov odsek kolesarske in peš pot skozi Vrhniko pri naselju Zlatica. S tem so prispevali svoj delež v mozaik čistejšega okolja in k večji rabi alternativnih vozil. Otroci 5. razredov OŠ Anton Martin Slomšek pa so izdelali likovna dela na temo kolesarskega prometa. 

 

ZŠAM PTUJ

Varne šolske poti

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti je Združenje šoferjev in avtomehanikov Ptuj v sodelovanju s SPVCP Mestne občine Ptuj in Vrtcem Ptuj izvedlo preventivni dogodek »Varne šolske poti« . Dogodek je namenjen povečanju varnosti ptujskih osnovnošolskih otrok na poti v šolo in iz šole s poudarkom na pešcih in kolesarjih. Letos je bilo vključenih 230 učencev 4. razredov, projekt pa so izvajali na vseh osnovnih šolah.

 

ZŠAM VRHNIKA

Prometni krog in Evropski teden mobilnosti

V akciji Prometni krog, člani ZŠAM Vrhnika nadaljujejo z dobrimi praksami osveščanja najmlajših udeležencev v prometu. V petek, 11. 9. 2020,  so obiskali učence NIS, OŠ Ivan Cankarja Vrhnika. V prvem delu druženja so izpeljali pogovorno uro kar na prostem in se s tem izognili strogim korona  predpisom, ki veljajo v prostorih vzgoje in izobraževanja. Klepet z učenci je potekal o prometu, o njihovih izkušnjah in spoznanjih, ki jih imajo. Preplet informacij s strani sodelujočih članov združenja in učencev so v nadaljevanju preizkusili s praktičnim delom, udeležbo na cesti. Spoznali in obnovili so znanje, skupaj ugotavljali cestne pasti, ki nas spremljajo na cesti.

V soboto, 12. 9. 2020,  so na povabilo občine Borovnica  sodelovali tudi v projektu Evropski teden mobilnosti pod geslom »Izberi čistejši način prevoza«. V programu promocije trajnostne mobilnosti so člani ZŠAM Vrhnika sodelovali s poligonom za najmlajše in malo starejše otroke.

 

ZŠAM POSTOJNA

Evropski teden  mobilnosti – Tudi v Pivki so šli otroci s spremstvom peš v šolo.

 

A K T U A L N O

ZAČETEK NOVEGA ŠOLSKEGA LETA

Tudi letos aktivni na šolskih poteh

Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije (ZZŠAM) je ena najstarejših nevladnih organizacij, ki se aktivno ukvarja z varnostjo v prometu. Tudi letos bodo od prvega šolskega dneva do 11. septembra v bližini osnovnih šol po vsej Sloveniji razporejeni številni prostovoljci, ki bodo predvsem na kritičnih točkah pomagali ne samo otrokom, ampak tudi drugim šibkejšim udeležencem v prometu.

»Bistvo naših aktivnosti je, da omogočimo otrokom varno pot čez cesto in dvig splošne varnostne  kulture v prometu. Nadaljevali bomo s tudi s šolsko prometno službo, za katero si prizadevamo,  da bi trajala skozi vse šolsko leto. Seveda smo pripravljeni tudi na razmere, ko bi morda lahko prišlo do prekinitve in ponovnega začetka pouka«, je priprave ZZŠAM Slovenije ob začetku šolskega leta predstavil generalni sekretar Fadil Mušinović.

Prostovoljci zveze so za varnost otrok skrbeli tudi v letošnjem maju, ko so se po dveh mesecih premora zaradi epidemije korona virusa otroci  vrnili nazaj v šole in je bilo treba ob vrnitvi v šolske klopi  poskrbeti za varnost na šolskih poteh. Združenja v okviru Zveze ZŠAM Slovenije, ki je izvajalec Šolske prometne službe, so pred ponovnim začetkom šole pregledala vse šolske poti, preverila usklajenost z načrti šolskih poti in pregledala vertikalno in horizontalno prometno signalizacijo. V tednu ponovnega odprtja šol je za varnost učencev na šolskih poteh skrbelo 246 prostovoljcev v okolici osnovnih šol po vsej Sloveniji, opravljenih pa je bilo 2168 ur na terenu.

 

ZŠAM TRŽIČ

Uspešen prvi teden Pešbusa

Z novim šolskim letom 2020/21 so člani ZŠAM Tržič ponovno aktivirali planirane dejavnosti projektov Prvi šolski dnevi in Šolska prometna služba. Tako so poleg varovanja šolarjev na lokacijah v neposredni bližini šol izvajali tudi nadzor nad kolesarji in uporabniki posebnih prevoznih sredstev, ter na šolskih prevozih. S 7. septembrom 2020 so začeli izvajati tudi aktivnosti v okviru »Pešbusa«. Kljub deževnem jutru smo »prepeljali« 40 šolarjev in jim udeležbo tudi potrdili. In tako bo naslednja dva tedna. Varnost šolarjev (povprečno 35 na dan) je zagotavljalo osem prostovoljcev ZŠAM Tržič, ki so pokrivali tri v naprej opredeljene in označene relacije. Pomembno je, da so z izvedbo zadovoljni šolarji, njihovi starši, predstavniki šole in prostovoljci, saj projekt vsem navedenim udeležencem prinaša koristi, ki jih lahko strnemo v naslednje:

  • šolarji so vsak dan fizično aktivni več časa in so bolje telesno pripravljeni kot otroci, ki se v šolo vozijo;
  • spodbuja osebnostni in socialni razvoj šolarjev, saj ti razvijajo neodvisnost, krepita se njihov občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih;
  • šolarji s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja, ter postajajo bolj suvereni udeleženci v prometu;
  • z zgodnjim razvijanjem zdravih navad, kot je pešačenje, vzgajamo ozaveščene posameznike z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom;
  • razbremeni starše, ki tako šolarjev ni potrebno pospremiti ali jih pospremijo na bistveno krajših razdaljah oziroma samo ob določenih dnevih, ne pa vsak dan;
  • ob pešačenju šolarjev v šolo, se zmanjša število avtomobilskih prevozov in posledično tudi gostota prometa in količina škodljivih izpustov na splošno še zlasti pa v okolici šol;
  • prostovoljci pa se fizično aktivirajo, vključijo v del usposabljanja šolarjev, v medgeneracijsko sožitje in v družbeno koristno delo.

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU!

 

ZŠAM POŠ-TEL

Pet prostovoljcev ZŠAM POŠ-TEL je na lokacijah po Ljubljani in v Loškem potoku skrbelo za varnost otok od 1.do 8. septembra 2020.

 

ZŠAM MISLINJA

Varovanje je potekalo tudi na šolskih poteh v Mislinji. Varovalo je osem članov ZŠAM, ki so se izmenjevali po vnaprej dogovorjenih terminih. Varovali so devet dni in skupaj opravili 75 prostovoljnih ur varovanja otrok. Seveda je svojo pomoč dodal tudi policist, ki je z navzočnostjo poskrbel za še dodatno umirjanje prometa.

 

ZŠAM GORNJA RADGONA

Skupno je letos za dvotedensko varnost otrok na radgonskem območju, kjer je preko 1.550 osnovnošolskih otrok, skrbelo preko 40 uniformiranih članov združenja.

 

ZŠAM GORJANCI STRAŽA

Člani ZŠAM Gorjanci so uspešno izvedli akcijo “VARNO NA POTI V ŠOLO”. Bli so aktivni poleg Osnovne šole v Vavti vasi , v Dolenjskih Toplicah in v Žužemberku. Ker so njihove uniforme in ostala oprema dobro vidne, vozniki zmanjšajo hitrost in so bolj pozorni

 

ZŠAM ILIRSKA BISTRICA

Kar 23 članov združenja je v prepoznavnih rumenih odsevnih telovnikih v družbi policistov budno spremljalo promet v bližini vzgojnoizobraževalnih ustanov v Ilirski Bistrici in pripomoglo k doslednemu upoštevanju cestnoprometnih pravil.

 

ZŠAM VRHNIKA

Člani ZŠAM Vrhnika so v sodelovanju s PP Vrhnika in Mestnim redarstvom uspešno brez nezgod  pospremil v šole in vrtce preko 2800 otrok. Za dobro opravljeno delo so od podjetja MKeršanc Vrhnika in Sveta za preventivo in vzgojo v prometu  prejeli kape. 

 

ZŠAM DRAVOGRAD

Prostovoljci ZŠAM Dravograd so varovali najmlajše na poti v šolo in iz nje na več lokacijah v Dravogradu in Šentjanžu in sicer dva tedna po začetku pouka.

 

ZŠAM POLJČANE

In se ena akcija je minila brez prometne nesreče, prostovoljci ZŠAM Poljčane so prejeli pohvale šole, sveta za preventivo in občinskega redarja, 

 

ZŠAM IVANČNA GORICA

23 članov ZŠAM Ivančna Gorica je prvi šolski dan na devet šol v občini pospremilo 1803 učence, od tega kar 219 prvošolčkov.

 

ZŠAM NOVA GORICA

Tudi na goriškem so prostovoljci poskrbeli, da so otroci varno prišli v šolo. Prostovoljci ZŠAM Nova Gorica so bili prisotni na štirih lokacijah v Novi Gorici ter Solkanu.

 

ZŠAM KAMNIK

Prostovoljci ZŠAM Kamnik so na sedmih lokacijah v Kamniku in okolici aktivno sodelovali v akciji varovanja najmlajših na šolskih poteh in ob šolah.

 

ZŠAM NOVO MESTO

Priprave na preventivno akcijo varovanja v prvi šolskih dnevi 2020 so v ZŠAM Novo mesto začeli z dvema sestankoma. Prvega je sklical Svet za vzgojo in preventivo v cestnem prometu Novo mesto. na njem pa so bili med drugim prisotni župan Gregor Macedoni in  ravnatelji osnovnih šol, na drugem pa vsi udeleženci preventivne akcije varovanja, kjer so prejeli dodatne napotke za delo.

 

ZŠAM CERKNO

V ZŠAM Cerkno so ob začetku novega šolskega leta izvajali varovanje 9 dni in sicer na dveh lokacijah. Izpostavljajo problem, da je nujna ureditev površine, kjer bi starši lahko varno oddajali otroke,ko jih z avtom pripeljejo do šole.

 

ZŠAM PTUJ

Prostovoljci ZŠAM Ptuj so nadaljujevali varovanje tudi v drugem tednu po začetku pouka in sicer na vseh lokacijah okoli šol na Ptuju in v Grajeni, v jutranjih urah ter po končanem pouku.

 

ZŠAM RUŠE

Prostovoljci ZŠAM Ruše nadaljujejo varovanje v Rušah, Selnici in Lovrencu na Pohorju. Opažajo, da so otroci v avtomobilih pripeti, problem pa je prevelika hitrost nekaterih voznikov v Rušah mimo šole, kljub fizičnim oviram na cestišču.

 

ZŠAM KOČEVJE

Prostovoljci ZŠAM Kočevje so vseh 14 dni varovali otroke na šolskih poteh v Kočevju, Stari cerkvi, Livoldu in Kočevski reki.

 

ZŠAM CERTUS MARIBOR

Prostovoljci ZŠAM Certus Maribor so bili aktivni na  lokacijah okoli štirih osnovnih šol, sodelovalo je 12 prostovoljcev. Po lokacijah je bila prisotna tudi rajonska policija in učenci Prometne šole Maribor

 

ZŠAM ZREČE

Prostovoljci ZŠAM Zreče so bili vseh 14 dni prisotni okoli osnovnih šol Zreče, Stranice in Gorenje nad Zrečami. Sodelovalo je 11 prostovoljcev. Zaradi dobre sprejetosti in učinkovitosti njihove prisotnosti na terenu, bodo varovali tudi po krompirjevih počitnicah.

 

ZŠAM KRŠKO

Prostovoljci ZŠAM Krško v sodelovanju s policijo varujejo otroke na več lokacijah v Krškem in okolici.

 

ZŠAM RADEČE

Kot že mnogo let tudi letos prostovoljci ZŠAM Radeče varujejo šolarje na štirih kritičnih točkah pri prehodih za pešce in pri šoli. Poleg tega kontrolirajo tudi varnostne pasove ter v letošnjem letu izjemoma tudi uporabo oz. nošenje mask v avtobusih.

 

ZŠAM RAVNE NA KOROŠKEM

Šest prostovoljcev ZŠAM Ravne na Koroškem v sodelovanju s policijo skrbi za varno pot otrok v šolo in iz nje  v občinah Prevalje, Mežica in Črna.

 

ZŠAM LOGATEC

Začelo se je novo šolsko leto in več kot 1000 učencev je zakorakalo v šolo tudi v občini Logatec.Kot vsako leto člani ZŠAM Logatec v začetku šolskega leta skrbijo za njihovo varno pot v šolo. V sodelovanju z občinsko SPV in policijsko postajo določijo prehode do šol, kjer pričakujejo največje povečanje prometa. Posebnost v logaški občini je gost tovorni tranzitni promet, tako, da je pozornost učencev na poti v šolo še toliko večja.

 

ZŠAM CERKNICA

Člani ZŠAM Cerknica so varovali otroke na šolskih poteh na vseh običajnih lokacijah v občini

 

ZŠAM IDRIJA

Prostovoljci ZŠAM Idrija so ob začetku novega šolskega leta varno pospremili v šolo tudi učence s prilagojenim programom.

 

ZŠAM PTUJ

V ZŠAM Ptuj so se aktivno pripravljali na prvi šolski dan. Sodelovali so pri pregledu šolskih poti in načrtovali mesta, kjer je potrebno varovanje. Varovanje izvajajo na petih lokacijah v bližini ptujskih osnovnih šol.

 

ZŠAM POSTOJNA

Prostovoljci ZŠAM Postojna so v občinah Postojna in Pivka postavili 43 triopanov in s tem udeležence prometa opozorili, da so šolarji ponovno na cestah. V Pivki  na avtobusni postaji je največ otrok, zato je prisotnost  člana ZŠAM dobrodošla.

 

ZŠAM VRHNIKA

Tudi v letošnjem letu so se člani ZŠAM Vrhnika vključili v akcijo varovanja otrok ob začetku šole. Varujejo na 14 točkah v občini Vrhnika. Na prvi šolski dan so  izvedli tudi preventivno akcijo na OŠ Anton Martin Slomšek, kjer so otroke in starše seznanili s pastmi v prometu.

 

ZŠAM BREŽICE

Prostovoljci ZŠAM Brežice so se tudi letos priključili akciji varovanja ob začetku šole in sicer v Brežicah ter Dobovi.

 

ZŠAM DOMŽALE

Tudi letos so prostovoljci ZŠAM Domžale aktivni v varovanju na šolskih poteh v občini Domžale. Opažajo, da je prometna kultura voznikov iz leta v leto boljša, vseeno pa je občasno potrebno koga opozoriti na kakšno nepravilnost, npr.ustavljanje in izstopanje otrok iz avtomobila na prehodu za pešce.

 

ZŠAM LPP

Prostovoljci ZŠAM LPP so se tudi letos, kot vsako leto, pridružili akciji varovanja otrok v prvih šolskih dneh. Aktivni so na lokacijah v Vodicah, na Vrhniki, Vižmarjih in Vodmatu.

 

ZŠAM DOLOMITI

Kot že več kot 30 let, so prostovoljci ZŠAM Dolomiti vsako leto ob začetku šolskega leta prisotni na lokacijah v okoli šestnajstih šol po Ljubljani in v občini Brezovica.

 

ZŠAM LOGISTIČNI CENTER

Na treh lokacijah v Ljubljani so za varnost otrok poskrbeli prostovoljci ZŠAM Logistični center in jih opozarjali, da je pri prečkanju ceste bolje opazovati promet in s tem poskrbeti za svojo varnost, kot gledati v mobilni telefon.

 

ZŠAM POLJČANE

V Poljčanah se je letošnje šolsko leto začelo drugače, kot običajno. Večina otrok je v šolo prišla peš, saj jih starši z avtomobili niso vozili prav do šole. Otroci so se zbrali pred šolo, učitelji pa so jih pospremili v razrede. Prvi šolski dan so bili poleg prostovoljcev ZŠAM Poljčane na cestah prisotni tudi policisti in občinski redarji.

 

ZŠAM TRŽIČ

Kot običajno, so se prostovoljci ZŠAM Tržič tudi prvi šolski dan šolskega leta 2020/21, organizirali in zavarovali neposredno okolico vseh treh osnovnih šol in podružnične šole v Kovorju z namenom, zagotoviti čim večjo prometno varnost šolarjem. Ob prisotnosti policije in komunalnih redarjev, so dosegli osnovni namen, saj so s svojo prisotnostjo opozorili udeležence v prometu na ponovno veliko prisotnost najranljivejših udeležencev v prometu in umirili prometne tokove v neposredni bližini šol. Po planu bodo aktivnosti nadaljevali do konca tega tedna in jih dopolnili še z nekaterimi aktivnostmi iz nabora projekta Šolska prometna služba.

_________________________________________________________________________________

Kolesarski izpiti na OŠ Križe

Na Osnovni šoli Križe v občini Tržič so 23. junija izvedli kolesarske izpite učencev petih razredov. Tako je po usposabljanju, ki ga je žal prekinila pandemija koronavirusa, za 45 učencev sledil prvi resni preizkus usposabljanja za samostojno udeležbo v prometu.  K uspešni izvedbi izpitnih voženj so svoj del prispevali tudi člani ZŠAM Tržič in si prislužili pohvalo s strani predstavnikov šole

Kljub formalno doseženi pravici za samostojno vožnjo v prometu, pa so člani ZŠAM predlagali, naj starši oziroma skrbniki mladoletnih kolesarjev, bdijo nad njihovim vedenjem v prometu. To pomeni, da jim dajejo ustrezen zgled in opozarjajo na obvezno uporabo čelad (zakonsko obvezna uporaba do 18 leta starosti), popolno tehnično opremljenost koles, uporabo ustreznih oblačil ter upoštevanje cestno prometnih predpisov.

________________________________________________________________________________________________

Prostovoljci so se ponovno izkazali

Člani Zveze ZŠAM Slovenije so skrbeli za varnost otrok ob ponovnem odprtju šol in vrtcev

Po dveh mesecih premora zaradi epidemije korona virusa so se otroci z 18. majem vrnili nazaj v šole, zato  je bilo treba ob vrnitvi v šolske klopi  poskrbeti za varnost učencev na šolskih poteh.

Združenja v okviru Zveze ZŠAM Slovenije, ki je izvajalec Šolske prometne službe, so pred ponovnim začetkom šole pregledala vse šolske poti, preverila usklajenost z načrti šolskih poti in pregledala vertikalno in horizontalno prometno signalizacijo. Prav tako so o aktivnostih obvestila šole.

S 1. in 3. junijem se v šolo vračajo še učenci preostalih razredov osnovnih šol. Člani združenj ZŠAM Slovenije so poskrbeli tudi za njihovo varnost na šolskih poteh.

   

V tednu ponovnega odprtja šol je za varnost učencev na šolskih poteh skrbelo 246 prostovoljcev v okolici 78 osnovnih šol po vsej Sloveniji, kar predstavlja skoraj četrtino vseh. Podporo aktivnostim Zveze ZŠAM so izrazili tudi nekateri župani.

 

ZŠAM Certus Maribor

 

ZŠAM Logatec

Člani ZŠAM Logatec so ob ponovnem odprtju vrtcev in šol skrbeli za prometno varnost otrok na najbolj nevarnih prehodih

 

ZŠAM Cerkno

 

ZŠAM Gorjanci

 

ZŠAM Novo mesto

 

ZŠAM Postojna

 

ZŠAM Radeče

 

ZŠAM Ruše

 

ZŠAM Zreče

ZŠAM Gornja Radgona

Prostovoljce ZŠAM Gornja Radgona sta pri njihovem delu podprla tudi tamkajšnji župan in ravnatelj osnovne šole

 

ZŠAM Dravograd

Prostvoljci ZŠAM Dravograd so varovali otroke vseh pet dni pri dveh osnovnih šolah.

 

ZŠAM Ilirska Bistrica

Aktivnosti ZŠAM Ilirska Bistrica pred tremi osnovnimi šolami v občini Ilirska Bistrica.

 

ZŠAM Kočevje

Varovanje otrok v Stari cerkvi in v Kočevju pri šoli ob Rinzi je potekalo brez težav in predvsem varno

 

ZŠAM Kamnik

Omogočili so varno pot v šolo

Člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Kamnik so se, pod vodstvom predsednika Franca Pivka, v teh dneh samoiniciativno odločili, da otrokom, ki so po dveh mesecih ponovno sedli v šolske klopi, omogočijo varno pot v šolo. Na ključnih točkah, predvsem pred šolami, so člani Združenja otroke usmerjali in jim podajali navodila, kako se pravilno obnašati v cestnem prometu. Občina Kamnik  se iskreno zahvaljuje za njihov doprinos k varnosti našim najmlajšim udeležencem v prometu

 

ZŠAM Mislinja

NAŠI »TAMALI« SPET VARNI V ZAVETJU ŠOLSKIH KLOPI Občina Mislinja je verjetno ena redkih lokalnih skupnosti v Sloveniji, kjer so se ob ponovnem vstopu otrok prve triade v šolo odločili, da bodo ves prvi teden izvajali varovanje na izpostavljenih točkah. Za akcijo so odgovorni: župan Bojan Borovnik, ravnateljica OŠ Natalija Aber Jordan, Joža Merzdovnik in Franc Smagej. Glejte nas- VTV.

Objavil/a Danijel Vunderl dne Ponedeljek, 18. maj 2020

 

ZŠAM  Vrhnika

Šolarji so spet na cesti

Člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Vrhnika so po dolgem času v vrtce in šole ponovno pospremili naše najmlajše udeležence v prometu, najmlajše otroke v vrtce in učence od 1. do 3. razreda v šolo. V ponedeljek, 18. maja, ko so sedli v šolske klopi so vestno in s polno odgovornostjo stopili na ceste.

»Na naše najmlajše bodite pozorni, še posebej v okolici šol in vrtcev, prilagodite hitrost vaših vozil in odpravite se od doma pravočasno.« To je bil apel vsem voznikom in ostalim udeležencem v prometu. Občane Vrhnike so na previdnost na cesti opozarjali tudi preko medijev in transparentov, staršem in skrbnikom otrok pa smo hkrati sporočili tudi, da naj poskrbijo za varnost otrok tudi v vozilih. 

Člani ZŠAM Vrhnika bodo tako v skupni akciji, od 18. do 22. maja 2020, v jutranjih in popoldanskih urah aktivno, ob pomoči policije varovali prehode za pešce in nevarne prometne točke v naši občini. S svojo fizično prisotnostjo in prepoznavnimi jopiči ZŠAM Vrhnika bodo zagotovo prispevali k večji prometni varnosti.

 

 

ZŠAM Tržič

Otroke bodo varovali tudi prihodnje dni

Pa smo ga dočakali, bolj ali manj veseli, bolj ali manj pripravljeni. V slogu vladnih ukrepov po razglasitvi pandemije in ukrepov za sproščanje omejitev, so se člani ZŠAM Tržič morali organizirati praktično zadnji trenutek, torej v petek, 15. maja.

Načrtovali so sicer več aktivnosti na področju varovanja najmlajših udeležencev v prometu (učencev prve triade), vendar so se morali, zaradi predhodno omenjenih nedorečenosti, omejiti na prisotnost prostovoljcev ZŠAM na najnevarnejših točkah na šolskih poteh v neposredni bližini osnovnih šol.  Tako je še vedno večina načrtovanih aktivnosti projekta ŠPS v stanju mirovanja.

Kljub maloštevilnim osnovnošolcem so zaznali, da so večino pripeljali starši z avtomobili. Žal pa so starši kot vozniki, očitno v času pandemije pozabili na nekaj osnovnih pravil, pomembnih za varnost v prometu. Izstopali sta zlasti uporaba mobilnih telefonov in vožnja otrok na sovoznikovem sedežu. Imeli so tudi težave z upoštevanjem prometnih znakov. 

S svojo prisotnostjo so člani ZŠAM, tako kot pri izvajanju varovanja ob prvih šolskih dnevih, doživeli pozitivni odziv tako s strani policije, kot tudi ostalih  odgovornih za prometno varnost, ter večine ostalih udeležencev v prometu. Z aktivnostmi bodo nadaljevali tudi naslednje dni, seveda v odvisnosti od dogovorov z vodstvi osnovnih šol.

 

ZŠAM Grosuplje

 

ZŠAM Ivančna Gorica

 

ZŠAM Idrija

Tudi v ZŠAM Idrija so potekala aktivna usklajevanja glede varovanja šolskih poti v občini Idrija. Iskreno se zahvaljujejo vsem članom, ki so brez pomislekov stopili v oporo staršem, šolam ter učencem na njihovih poteh v šole.

 

ZŠAM Ptuj

 

Na Ptuju so prostovoljci, člani ZŠAM Ptuj, opravljali varovanje ob ponovnem odprtju osnovnih šol na petih lokacijah

 

ZŠAM Poljčane

 

 

 

AKTIVNOSTI  

Ponovno odprtje šolskih vrat

Za varnost otrok na šolskih poteh bodo ponovno skrbeli prostovoljci Zveze ZŠAM Slovenije

Po dveh mesecih premora zaradi epidemije korona virusa se bodo otroci predvidoma z 18. majem vrnili nazaj v šole. Ceste so bile v tem času precej prazne, zato bo ob vrnitvi v šolske klopi treba poskrbeti za varnost učencev na šolskih poteh.

Združenja bodo v okviru Zveze ZŠAM Slovenije, ki je izvajalec Šolske prometne službe, bodo pred ponovnim začetkom šole pregledala vse šolske poti, preverila usklajenost z načrti šolskih poti in pregledala vertikalno in horizontalno prometno signalizacijo. Prav tako bodo o aktivnostih obvestila šole in jim še druge aktivnosti v zvezi z izvajanjem ukrepov povezanih z epidemijo.

 

Zveza ZŠAM Slovenije s projektom ŠOLSKA PROMETNA SLUŽBA sodeluje v programu VIZIJA NIČNaj Vizija NIČ povezuje. Scenarij in izvedba: Miss Moose

 

ČLANI ZŠAM VRHNIKA, IVANČNA GORICA, PTUJ, DRAVOGRAD IN RADEČE SO VAROVALI NAJMLAJŠE PO NOVOLETNIH POČITNICAH

 

 

 

Fizična konstrukcija, pomanjkanje znanja in veščin, skromne prometne izkušnje in pomanjkanje
zavesti o nevarnostih in rizikih so temeljni pogoji zaradi katerih je potrebno že v samem začetku
pričeti z vzgojo otrok v prometu oz. z zagotavljanjem njihove varnosti v prometu. Kontinuirano
sistemsko delo na prometni vzgoji in krepitvi varnostne kulture najmlajših udeležencev, ob aktivnem
sodelovanju vrtcev, šol, staršev, Agencije za varnost prometa, policije in nevladnih organizacij, je
ključnih faktor zmanjšanja prekrškov in prometnih nesreč v katerih so udeleženi otroci.
Aktivna udeležba otrok v prometu se prične v obdobju prvega prestopa šolskega praga, prvo
seznanjanje z varnostjo v prometu pa že prej- s sprehodi in aktivnostmi vezanimi na varnost v
prometu v času bivanja v vrtcu. Način na kateri otroci uporabljajo prometne površine od njihovega
prebivališča do šole določa njihovo izpostavljenost in lastnosti udeležbe v cestnem prometu. Otroci
pešci in potniki morajo na tem delu poti biti popolnoma zaščiteni in varni. Zato je potrebno ves čas
spremljati in izvajati ukrepe, da se morebitni negativni odkloni na šolskih poteh preprečijo. Prav tako je
potrebno neprestano zagotavljati, da imajo otroci, kot potniki, v osebnem prevozu ali organiziranem,
preskrbljeno varno mesto vstopa in izstopa iz vozila. S proaktivnim pristopom k varnosti otrok v
prometu, primerno uporabo varnostne opreme in ustrezno prometno signalizacijo, se spremlja in
usmerja vzgoja ter gibanje otrok k cilju čim bolj varnega sobivanja otrok in drugih udeležencev v
prometu.

PROJEKT ŠOLSKA PROMETNA SLUŽBA (ŠPS)
Projekt Šolska prometna služba (ŠPS) predstavlja sistematični pristop k zagotavljanju varnosti najmlajših udeležencev v prometu, s ciljem zagotavljanja kratkoročnih -hitrih in dolgoročnih- strateških predlogov in rešitev za izboljšanje prometne varnosti otrok. Analiza varnosti otrok v prometu, upoštevajoč njihove psihofizične lastnosti, izpostavlja pomen zagotavljanja varnosti otrok na poti v in iz šole. Zato je med drugimi nameni ŠPS tudi nadzor prometnih površin v širši okolici šol in vrtcev, ter ugotavljanje tveganj, katerim je ta ranljiva skupina v prometu izpostavljena.

ŠPS zajema:
– analizo mnenja otrok o nevarnostih v prometu;
– analizo mnenja zaposlenih v šolah;
– analizo mnenja staršev;
– vzgoja in usposabljanje otrok na področju prometa (delavnice)
– nadzor varnosti na šolskih poti;
– fizično varovanje otrok na nevarnih mestih;

Zveza ZŠAM Slovenije skupaj s svojimi Združenji in partnerji izvaja analizo stanja varnosti otrok v prometu na območju posameznih lokalnih skupnosti (sedežih ZŠAM) s ciljem definiranja predlogov za povečanje varnosti in varnostne kulture otrok na območjih šol in vrtcev, ter zagotavljanje varnihšolskih poti. Izvaja se posnetek in analiza obstoječega stanja, kontrola šolskih poti, anketiranje zaposlenih v šolah in vrtcih, intervjujanje in anketiranje otrok ter staršev z namenom, da bi se prepoznali kratkoročni in dolgoročni ukrepi za izboljšanje varnosti otrok v prometu.

Namen ŠPS
ŠPS izvajajo članice ZŠAM Slovenije in drugih NVO v sodelovanju s partnerji ( AVP, Policija, MZŠIŠ, starši).

Namen ŠPS ob podpori koordinatorja in strokovnih služb ZZŠAM Slovenije je:
– zagotavljanje varnosti otrok v prometu in širjenju varnostne kulture,
– vzgoja in usposabljanje otrok o varnosti v prometu,
– varovanje otrok pred nevarnostmi prečkanja cest na njihovi poti v šolo in iz nje;
– pomagati voznikom avtobusov pri varnem prevozu učencev v šolo in iz nje;
– sodelovati z izobraževalnimi ustanovami;
– sodelovati s starši/skrbniki otrok

Cilji ŠPS
– kontinuirano zagotavljanje varnosti otrok v prometu,
– širjenja načela solidarnosti in varnostne kulture med otroci in otroki ter ostalimi udeleženci v prometu,
– sledenje »VIZIJE 0« otrok udeleženih v prometnih nesrečah

PREDNOSTI ŠPS

ZA OTROKE:

– pridobijo osveščenost o varnosti v prometu,
– počutijo se varne,
– spoštujejo druge udeležence v prometu,
– pridobivajo nova znanja,
– postajajo samostojni

ZA ŠOLE IN VRTCE:

– večja vloga pri ozaveščanju o prometni varnosti,
– priložnost promocije in sprejemanje konstruktivnih rešitev za otroke,
– pozitiven odnos s starši,
– sodelovanje s Policijo in NVO,
– uvajanje novih praks

ZA LOKALNO SKUPNOST:

– varnejša okolja za pešce, kolesarje, motoriste,
– krepitev povezanosti med skupnostjo in NVO,
– krepitev državljanske in družbene odgovornosti,
– pozitivno sodelovaje z otroci, starši, šolami, policijo in drugimi organizacijami s področja
varnosti.
– večja vloga Svetov za preventivo in vzgojo v prometu

VLOGA STARŠEV IN SKRBNIKOV V ŠPS:

– dajejo podporo delovanju ŠPS,
– se aktivno vključujejo v izvajanje ŠPS,
– razvijajo pri otrocih pomen varnostne kulture,
– so zgled otrokom glede upoštevanja prometnih predpisov in prometne kulture
– služijo kot vez med NVO, šolami in skupnostjo.

                       

 

 

KONTAKT: Zveza ZŠAM Slovenije – Tanja Škof, koordinatorica projekta: 051 388 183, email: aktivnosti@zveza-zsam.si