Otroci varno peš v šolo

Sveti Jurij ob Ščavnici: V tednu evropske mobilnosti za varnost otrok do šole skrbeli radgonski šoferji >>

V Osnovni šoli Sveti Jurij ob Ščavnici (občina sodi v Upravno enoto Gornja Radgona), v kateri je v tekočem šolskem letu 272 otrok, namenjajo veliko pozornosti varnosti  otrok ob prihodu  k pouku in od pouka. V začetku šolskega leta  pa so tukajšnji učenci in učenke,  starši otrok oz. skrbniki sprejeli obvestilo o prihajanju in odhajanju  otrok od pouka v  evropskem tednu mobilnosti. Obvestilo se je glasilo: «Obveščamo vas, da bomo ob evropskem tednu mobilnosti na šoli izvedli aktivnost Gremo peš. Aktivnost se bo izvajala od ponedeljka, 19. 9. 2022 do vključno petka, 23. 9. 2022. V tem času bodo šolski avtobusi odložili učence na glavni avtobusni postaji pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Tam jih bodo pričakali dežurni učitelji in jih pospremili peš v šolo. Starše, ki otroke pripeljejo v šolo z avtomobilom, prav tako prosimo, da otroke odložijo na glavni avtobusni postaji pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Namen aktivnosti je promocija in spodbujanje trajnostne mobilnosti med učenci, starši in učitelji. Kar pomeni, da se v šolo in iz nje odpravijo na način trajnostne mobilnosti – peš, s kolesom, skirojem, rolko, javnimi prevoznimi sredstvi, ali, če zaradi varnosti ne gre drugače, s skupno vožnjo z avtomobilom  ali tako imenovanim kombiniranim potovanjem.«

Ob skrbi za varnost otrok iz avtobusne postaje do približno  kilometer oddaljene šole  so skozi ves teden v akciji sodelovali tudi člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona. Po besedah nadvse dejavnega podpredsednika  radgonskega združenje Jožeta Ivajnšiča se je radgonsko šofersko združenje vključilo zato, ker to deluje tudi  na območju občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Zato so se čutili dolžne, da skrbijo za varnost otrok od avtobusne postaje  v Vidmu ob Ščavnici do šole, kjer je sicer promet kar velik in kjer sicer ne hodi veliko otrok.  Sicer pa je v akciji sodelovala tudi  policija (velika maskota policaja).

Združenje šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona  je eno  bolj dejavnih tovrstnih združenj pri skrbi za varnost osnovnošolskih otrok v širšem severovzhodnem območju Slovenije.  To namreč skrbi za varnost otrok v vrtce in osnovne šole ob začetku šolskega leta in to na območju občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici.