Na tirih vseh 52 novih vlakov

Novim garnituram Slovenskih železnic se bo do konca leta 2024 pridružilo še 20 novih vlakov >>

Slovenske železnice so prevzele v promet še zadnjega od 52 novih sodobnih vlakov proizvajalca Stadler. Na tirih bo odslej vozilo 21 enopodnih električnih in prav toliko dizelskih vlakov Flirt ter 10 dvopodnih električnih vlakov Kiss. Novi vlaki, s katerimi so Slovenske železnice v zadnjih dveh letih obnavljale vozni park potniških garnitur, nudijo več udobja in funkcionalnosti. Zmorejo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro.

Gre za sodobne in prostorne vlake, ki omogočajo enostavnejši vstop in izstop tudi gibalno oviranim osebam. Vsi vlaki imajo izvlečno stopnico in dodatno mobilno klančino za invalidski voziček. Na voljo je sodoben potniški informacijski sistem, ki je prilagojen tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim potnikom. Sedeži so opremljeni z vtičnicami za polnjenje elektronskih naprav, na voljo je tudi brezplačna brezžična spletna povezava. V garniturah je več prostora za prevoz koles, toaletni prostori so prilagojeni gibalno oviranim osebam in opremljeni s previjalno mizo za otroke.

Poleg tega so vsi novi Stadlerjevi vlaki energetsko varčni, kajti Slovenske železnice so usmerjene v trajnostno mobilnost. V kratkem bo končan razpis še za 20 novih garnitur, ki bodo na slovenske tire postopno prihajale do konca leta 2024.