Mednarodni dan poklicnih voznikov

UICR v dneh od 10. do 14. maja poziva k zahvali poklicnim voznikom, katerih delo je pogosto prezrto >>

Letošnji mednarodni dan poklicnih voznikov je 14. maj, v dneh med 8. in 14. majem pa poteka teden zahvale, v katerem Mednarodna zveza poklicnih voznikov poziva k izražanju zahval z rumenimi trakovi.

V UICR, katere članica je tudi Zveza ZŠAM Slovenije, sporočajo javnosti, da je to mednarodni teden priznavanja poklicnih voznikov in priložnost za zahvalo za njihovo delo, ki pogosto ostaja prezrto.  Zato poziv za pritrjevanje rumenih trakov na vzvratna ogledala dostavnikov, taksijev, tovornjakov in avtobusov.

Upravljanje takšnih vozil ni lahka naloga. Pridobivanje veščin, potrebnih za upravljanje velikega avtobusa ali tovornjaka, je potrebno veliko časa in truda – tega pa ne zmore vsak. In to je samo učenje osnov – vedno je treba več usposabljanja, od obvladovanja najnovejše tehnologije do učenja načina poslovanja podjetja.

Ni veliko drugih služb, kjer bi bil trenutni odmik pozornosti lahko nevaren – toda za profesionalne voznike je to vsakodnevna resničnost. Zato so vozniki previdni, poznajo vse najboljše prakse, vsako pravilo podjetja, vsak na novo posodobljen zakon in natančno sledijo vsemu do konca.

Poklicni vozniki tudi ne morejo biti doma tako pogosto kot večina drugih ljudi. Ne glede na to, ali odhajajo ob zori in se pozno vrnejo domov ali ostanejo na poti več tednov, to ni običajni delovni urnik. Profesionalni vozniki redko dobijo javno pohvalo in priznanje, ki si ga zaslužijo. Kljub temu si v UICR in njenih državah članicah po najboljših močeh prizadevajo, da bi dobili možnosti za dokazovanje svoje zavezanosti in za prikaz svoje profesionalnosti.