Dan šoferjev in avtomehanikov Slovenije

  1. julij je dan šoferjev in avtomehanikov Slovenije. V državi deluje preko 35.000 poklicnih voznikov in okoli 7500 avtomehanikov, datum praznika pa je bil izbran po koncu 2. svetovne vojne, ko so na ta dan leta 1943 motorizirane enote osvobodile Žužemberk.

Padlim v tej bitki je posvečen spomenik nad Žužemberkom. Delegacija Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije vsako leto na ta dan položi k spomeniku venec, letos pa je bilo to dejanje opravljeno 11. junija, ob 100-letnici Zveze.  Zvezo združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije sestavljajo združenja po vsej Sloveniji, v katerih deluje preko 3500 članov.

Pestro zgodovino Zveze so zaznamovala zgodovinska obdobja pred in po drugi svetovni vojno ter po osamosvojitvi Slovenije. Ves čas je združevala šoferje in avtomehanike ter njihove simpatizerje. Skrbela je tudi za izboljševanje vloge in položaja voznikov in avtomehanikov v družbi. V zadnjem obdobju je postala prepoznavna nevladna organizacija, katera s prostovoljnim delom prispeva k boljši prometni varnosti otrok in starejših udeležencev v prometu.

ZVEZA ZDRUŽENJ ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV SLOVENIJE

OB PRAZNIKU ČESTITA VSEM SVOJIM ČLANOM

IN JIM ŽELI VARNO VOŽNJO!