100 let Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije

Tradicionalna stanovska organizacija voznikov, avtomehanikov, ter prevoznikov ima več kot 4500 članov >>

Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije je bila ustanovljena leta 1922, in tako letos obeležuje 100 let delovanja. Danes jo sestavlja 35 združenj po vsej Sloveniji, v katerih deluje preko 4500 članov. Pestro zgodovino Zveze so zaznamovala zgodovinska obdobja pred in po drugi svetovni vojno ter po osamosvojitvi Slovenije. Ves čas je združevala šoferje in avtomehanike ter njihove simpatizerje. Skrbela je tudi za izboljševanje vloge in položaja voznikov in avtomehanikov v družbi. V zadnjem obdobju je postala prepoznavna nevladna organizacija, katera s prostovoljnim delom prispeva k boljši prometni varnosti otrok in starejših udeležencev v prometu.

Delovanje Zveze ZŠAM je že od začetka zavezano k zagotavljanju prometne varnosti za vse udeležence v prometu. Že ustanovitelji Zveze in prvi poklicni šoferji so imeli močan čut za prometno varnost in so se z  delovanjem na tem področju  zapisali med utemeljitelje prometne preventive. Sedanji Svet za preventivno v cestnem prometu Republike Slovenije je bil ustanovljen pred 50 leti na pobudo Zveze ZŠAM in z njim sodelujemo že od vsega začetka. Delovanje v preventivi pri nas temelji na prostovoljnem delu naših članov, izkušenih in preizkušenih poklicnih voznikov in avtomehanikov, ki se udejanja v številnih preventivi posvečenih akcijah. Naše izkušnje iz prometa temeljijo na milijonih prevoženih kilometrih poklicnih voznikov, strokovnih izkušnjah avtomehanikov s področja varnosti vozil, ter strokovnosti naših prometnih strokovnjakov, prometnih inštruktorjev, članov izpitnih komisij. Naša strokovnost je opazna v okviru skupine za oblikovanje in izvajanje Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa pri Javni Agenciji za varnost cestnega prometa Republike Slovenije, kjer tudi sodelujemo s svojimi predstavniki.

Podpiramo tudi »Vizijo 0« in sledimo evropskim prizadevanjem za zmanjšanje števila žrtev in poškodovanih v prometnih nesrečah na evropskih cestah. Prometna varnost je tek na dolge proge, zato verjamemo, da bomo z našo prizadevnostjo in prostovoljnim delovanjem  pozitivno vplivali na vse udeležence v prometu. Verjamemo tudi, da bodo naši prostovoljci ohranjali in gradili nove mostove do mladih, saj si le na tak način lahko obetamo večje strpnosti na cestah in s tem tako pomembne večje prometne varnosti.

Med prihodnjimi izzivi delovanja zveze ZŠAM Slovenije bodo nedvomno prizadevanja za vključevanje novih članov in pomladitev članstva. V ta namen bomo širili dejavnost in projekte z vsebinami, ki bodo dostopne in zanimive tudi za tiste, ki šele stopajo na poklicno pot kot vozniki, avtoserviserji ali tehnologi prometa. Prepričani smo, da naše poslanstvo lahko uresničujemo s povezovanjem izkušenj naših dolgoletnih članov in svežih idej, ki jih prinašajo mlade generacije.